Bledhosan Beirut 2020

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ledakan Beirut 2020
Hafen von Beirut.jpg
Pelabuhan Beirut pada tahun 2003
Tanggal4 Agustus 2020
Waktu~18:08 waktu setempat
TempatPelabuhan Beirut
LokasiBeirut, Lebanon
Koordinat33°54′10.62″N 35°31′4.04″E / 33.9029500°N 35.5177889°E / 33.9029500; 35.5177889
JenisLedakan
Penyebabsedang diselidiki
Tewaslebih dari 207 orang
Cederalebih dari 6.000 orang

Ing tanggal 4 Agustus 2020, ana prastawa bledhosan ing Palabuhan Beirut, sing ana ing Beirut, Libanon . [1] [2] [3] Kira-kira 192 wong mati, [4] luwih saka 6.500 wong sing tatu, lan akèh wong sing dilapuraké ilang. [5] [6]

Latar wuri[besut | besut sumber]

Tanggal 23 Sèptèmber 2013, Rhosus nganggo gendera Moldova ngalayar saka Batumi, Georgia menyang Beira, Mozambique kanggo nggawa zat amonium nitrat 2750 ton. [7] Nalika lagi mlaku, kapal kasebut dipaksa labuh ing Beirut amarga ana masalah mesin. [8] Sawise diteliti karo plabuhan, Rhosus ditemokake ora jumbuh kanggo kapal, lan ora oleh nglajengake nglayar. [8] Kabeh anggota awak dikirim mulih ing omah lan pemilik wis nolak kapal amarga ana bangkrut. Banjur, ewu ton bahan kimia disimpen ing gudang tanpa prosedur keamanan pirang-pirang taun. [9] [10]

Jeblugan[besut | besut sumber]

Bledhosan kapisan sing luwih cilik nyebabake keluk ing ndhuwur geni lan nggawe cahya sing dikira meh padha karo kembang api . [3] Ledakan kaping pindho kedadeyan udakara udakara 18:30 wektu lokal sing guncang Beirut tengah lan njeblug bledug abang ing udara. [11]

Bledhosan kasebut dilaporake uga dirasakake ing Israel nganti Siprus . [12] [13]

Korban[besut | besut sumber]

Sawise bledosan, paling ora udakara 100 wong tiwas [14] lan udakara 4,000 padha tatu. [15] Gubernur Beirut ya iku Marwan Abboud ujar manawa dheweke teka ing papan kanggo nggolek petugas pemadam kebakaran sing ana ing panggonan kasebut kanggo mateni geni sing kedadeyan sadurunge njeblug. [16]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Beirut blast leaves dozens dead, thousands wounded at Lebanese capital's port". Haaretz.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-08-04.
  2. "Massive Beirut blast kills more than 70, injures thousands". SFChronicle.com (ing basa Inggris). 2020-08-04. Dibukak ing 2020-08-04.
  3. a b Hubbard, Ben; Abi-Habib, Maria (2020-08-04). "Powerful Explosion in Beirut Kills at Least 78, Injures Thousands: Live Updates". The New York Times (ing basa Inggris). ISSN 0362-4331. Dibukak ing 2020-08-04.
  4. Washington, Martin Chulov Michael Safi in Amman Julian Borger in (2020-08-04). "Lebanon: at least 78 killed as huge explosion rocks Beirut". The Guardian (ing basa Inggris). ISSN 0261-3077. Dibukak ing 2020-08-04.
  5. Sullivan (now), Helen; Holmes (earlier), Oliver; Phillips, Tom; Liston, Enjoli; Liston, Enjoli (2020-08-04). "Beirut explosion: at least 78 dead and 4,000 wounded, says Lebanon health ministry – live updates". The Guardian (ing basa Inggris). ISSN 0261-3077. Dibukak ing 2020-08-04.
  6. Gadzo, Mersiha. "Dozens killed, thousands wounded in Beirut explosion: Live". www.aljazeera.com. Dibukak ing 2020-08-04.
  7. Dagher, Charbel; Maksoud, Christine (October 2015). "m/v Rhosus — Arrest and Personal Freedom of the Crew" (PDF). The Arrest News. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 5 Agustus 2020. Dibukak ing 5 Agustus 2020.
  8. a b Jørgensen, Lars Bach (5 Agustus 2020). "Ekspert forklarer, hvad der sandsynligvis skete i Beirut" [Expert explains what probably happened in Beirut]. TV 2 (ing basa Dansk). Dibukak ing 5 Agustus 2020. The large amount of potentially dangerous fertilizer has been there since 2014, when the Moldavian ship Rhosus had to port due to engine problems.
  9. Azhari, Timour (5 Agustus 2020). "Beirut blast: Tracing the explosives that tore the capital apart". Al Jazeera. Dibukak ing 5 Agustus 2020.
  10. Voytenko, Mikhail (23 Juli 2014). "Crew kept hostages on a floating bomb — m/v Rhosus, Beirut". fleetmon. Diarsip saka sing asli ing 4 Agustus 2020. Dibukak ing 4 Agustus 2020.
  11. "At least 70 dead and over 3,000 injured in Beirut explosions". The Independent (ing basa Inggris). 2020-08-04. Dibukak ing 2020-08-04.
  12. "Beirut explosion updates: Death toll rises after Lebanon blast". BBC News (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-08-04.
  13. "'Like an earthquake': Huge explosion rips through Beirut captured on video". Hindustan Times (ing basa Inggris). 2020-08-04. Dibukak ing 2020-08-05.
  14. Sullivan, Rebecca Ratcliffe (now); Helen; Holmes (earlier), Oliver; Chulov, Martin; Phillips, Tom (2020-08-05). "Beirut explosion: at least 100 dead and 4,000 wounded – live updates". The Guardian (ing basa Inggris). ISSN 0261-3077. Dibukak ing 2020-08-05.
  15. Sullivan, Rebecca Ratcliffe (now); Helen; Holmes (earlier), Oliver; Chulov, Martin; Phillips, Tom (2020-08-05). "Beirut explosion: at least 100 dead and 4,000 wounded – live updates". The Guardian (ing basa Inggris). ISSN 0261-3077. Dibukak ing 2020-08-05.
  16. Sullivan (now), Helen; Holmes (earlier), Oliver; Phillips, Tom; Liston, Enjoli; Liston, Enjoli (2020-08-04). "Beirut explosion: at least 78 dead and 4,000 wounded, says Lebanon health ministry – live updates". The Guardian (ing basa Inggris). ISSN 0261-3077. Dibukak ing 2020-08-04.