Bledhosan Beirut 2020

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:Infobox event

Ing tanggal 4 Agustus 2020, ana prastawa bledhosan ing Palabuhan Beirut, sing ana ing Beirut, Libanon . [1] [2] [3] Kira-kira 192 wong mati, [4] luwih saka 6.500 wong sing tatu, lan akèh wong sing dilapuraké ilang. [5] [6]

Latar wuri[besut | besut sumber]

Tanggal 23 Sèptèmber 2013, Rhosus nganggo gendera Moldova ngalayar saka Batumi, Georgia menyang Beira, Mozambique kanggo nggawa zat amonium nitrat 2750 ton. [7] Nalika lagi mlaku, kapal kasebut dipaksa labuh ing Beirut amarga ana masalah mesin. [8] Sawise diteliti karo plabuhan, Rhosus ditemokake ora jumbuh kanggo kapal, lan ora oleh nglajengake nglayar. [8] Kabeh anggota awak dikirim mulih ing omah lan pemilik wis nolak kapal amarga ana bangkrut. Banjur, ewu ton bahan kimia disimpen ing gudang tanpa prosedur keamanan pirang-pirang taun. [9] [10]

Jeblugan[besut | besut sumber]

Bledhosan kapisan sing luwih cilik nyebabake keluk ing ndhuwur geni lan nggawe cahya sing dikira meh padha karo kembang api . [3] Ledakan kaping pindho kedadeyan udakara udakara 18:30 wektu lokal sing guncang Beirut tengah lan njeblug bledug abang ing udara. [11]

Bledhosan kasebut dilaporake uga dirasakake ing Israel nganti Siprus . [12] [13]

Korban[besut | besut sumber]

Sawise bledosan, paling ora udakara 100 wong tiwas [14] lan udakara 4,000 padha tatu. [15] Gubernur Beirut ya iku Marwan Abboud ujar manawa dheweke teka ing papan kanggo nggolek petugas pemadam kebakaran sing ana ing panggonan kasebut kanggo mateni geni sing kedadeyan sadurunge njeblug. [16]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Beirut blast leaves dozens dead, thousands wounded at Lebanese capital's port". Haaretz.com (in Inggris). Retrieved 2020-08-04.
  2. "Massive Beirut blast kills more than 70, injures thousands". SFChronicle.com (in Inggris). 2020-08-04. Retrieved 2020-08-04.
  3. a b Hubbard, Ben; Abi-Habib, Maria (2020-08-04). "Powerful Explosion in Beirut Kills at Least 78, Injures Thousands: Live Updates". The New York Times (in Inggris). ISSN 0362-4331. Retrieved 2020-08-04.
  4. Washington, Martin Chulov Michael Safi in Amman Julian Borger in (2020-08-04). "Lebanon: at least 78 killed as huge explosion rocks Beirut". The Guardian (in Inggris). ISSN 0261-3077. Retrieved 2020-08-04.
  5. Sullivan (now), Helen; Holmes (earlier), Oliver; Phillips, Tom; Liston, Enjoli; Liston, Enjoli (2020-08-04). "Beirut explosion: at least 78 dead and 4,000 wounded, says Lebanon health ministry – live updates". The Guardian (in Inggris). ISSN 0261-3077. Retrieved 2020-08-04.
  6. Gadzo, Mersiha. "Dozens killed, thousands wounded in Beirut explosion: Live". www.aljazeera.com. Retrieved 2020-08-04.
  7. Dagher, Charbel; Maksoud, Christine (October 2015). "m/v Rhosus — Arrest and Personal Freedom of the Crew" (PDF). The Arrest News. Archived from the original (PDF) on 5 Agustus 2020. Retrieved 5 Agustus 2020. Check date values in: |access-date=, |archive-date= (help)
  8. a b Jørgensen, Lars Bach (5 Agustus 2020). "Ekspert forklarer, hvad der sandsynligvis skete i Beirut" [Expert explains what probably happened in Beirut]. TV 2 (in Dansk). Retrieved 5 Agustus 2020. The large amount of potentially dangerous fertilizer has been there since 2014, when the Moldavian ship Rhosus had to port due to engine problems. Check date values in: |access-date=, |date= (help)
  9. Azhari, Timour (5 Agustus 2020). "Beirut blast: Tracing the explosives that tore the capital apart". Al Jazeera. Retrieved 5 Agustus 2020. Check date values in: |access-date=, |date= (help)
  10. Voytenko, Mikhail (23 Juli 2014). "Crew kept hostages on a floating bomb — m/v Rhosus, Beirut". fleetmon. Archived from the original on 4 Agustus 2020. Retrieved 4 Agustus 2020. Check date values in: |access-date=, |date=, |archive-date= (help)
  11. "At least 70 dead and over 3,000 injured in Beirut explosions". The Independent (in Inggris). 2020-08-04. Retrieved 2020-08-04.
  12. "Beirut explosion updates: Death toll rises after Lebanon blast". BBC News (in Inggris). Retrieved 2020-08-04.
  13. "'Like an earthquake': Huge explosion rips through Beirut captured on video". Hindustan Times (in Inggris). 2020-08-04. Retrieved 2020-08-05.
  14. Sullivan, Rebecca Ratcliffe (now); Helen; Holmes (earlier), Oliver; Chulov, Martin; Phillips, Tom (2020-08-05). "Beirut explosion: at least 100 dead and 4,000 wounded – live updates". The Guardian (in Inggris). ISSN 0261-3077. Retrieved 2020-08-05.
  15. Sullivan, Rebecca Ratcliffe (now); Helen; Holmes (earlier), Oliver; Chulov, Martin; Phillips, Tom (2020-08-05). "Beirut explosion: at least 100 dead and 4,000 wounded – live updates". The Guardian (in Inggris). ISSN 0261-3077. Retrieved 2020-08-05.
  16. Sullivan (now), Helen; Holmes (earlier), Oliver; Phillips, Tom; Liston, Enjoli; Liston, Enjoli (2020-08-04). "Beirut explosion: at least 78 dead and 4,000 wounded, says Lebanon health ministry – live updates". The Guardian (in Inggris). ISSN 0261-3077. Retrieved 2020-08-04.