Bilbéri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Praupané bilberi

Bilberry, utawa sok - sok diarani blueberry Eropa, kalebu spesies semak Eurasia sing subur ing genus Vaccinium (kulawarga Ericaceae ), sing bisa diwenehi woh wohan beri biru sing bisa dipangan. Spesies sing paling asring diarani yaiku Vaccinium myrtillus L., nanging ana sawetara spesies liyane sing raket.

Weharan[besut | besut sumber]

Bilberry - sing asale saka Eropa - beda karo blueberry Amerika Utara, sanajan spesies kasebut raket lan kalebu genus sing padha, Vaccinium . Bilberry minangka woh-wohan sing ora klimak kanthi garis bunder sing alus lan bunder ing pucuk mburi batang kasebut, dene blueberry nahan sepal terus-terusan ing kana, lan pola lima bintang sing atos katon kaya limang tutup.[1] Bilberry tuwuh tunggal utawa pasangan tinimbang klompok, kaya blueberry, lan blueberry duwe godhong ijo sing luwih akeh. Bilberry wernane peteng, lan biasane katon cedhak ireng kanthi warna ungu. Bilberry lan blueberry ngemot macem-macem anthocyanin, khusus anthocyanidins, kalebu delphinidin lan cyanidin glycosides .[2][3] Nalika pulp buah blueberry kanthi warna ijo enom, bilberry abang utawa ungu. Kandungan anthocyanin sing dhuwur bisa nyebabake noda driji, lambe, lan ilat para konsumen.[2]

Bilberries ditemokaké ing ngandhut asam, nutrisi-miskin lemah ing saindhenging sedheng lan subarctic wilayah donya. Pancen angel ditandur lan wohane sithik, mula arang ditandur. Woh-wohan umume dikumpulake saka tanduran liar sing tuwuh ing lahan sing bisa diakses masarakat ing saindenging Eropa sisih lor lan tengah, ing endi akeh - contone, nganti kaping lima (17-21%) wilayah Swèdhen ngemot grumbul bilberry lan diarani blåbär.[4] Bilberry bisa dipetik kanthi garu-garu milih woh wohan beri kaya lingonberry, nanging luwih gampang ngrusak. Dheweke luwih alus lan jus tinimbang blueberry, saengga angel diangkut. Amarga faktor kasebut, bilberry seger mung kasedhiya ing pasar lan toko gourmet. Nanging, bilberry beku kasedhiya saben taun ing pirang-pirang wilayah ing Eropa.

Ing Èslan, bilberry (dikenal minangka aðalbláber, utawa "blueberry utama") tuwuh ing Westfjords lan wilayah sekitar. Ing umume negara kasebut, blaber sing ana gandhengane duwe papan sing padha. Kaloro jinis umume umume tuwuh karo birch dwarf lan stroberi . Wutah alam bébas akehe dibandhingake karo populasi Èslan lan panen liar iku sah, lan kegiyatan sing populer ing wulan Agustus nalika musim semi pucuk.

Bilberi ing wit

Ing Irlandia, woh kasebut dikenal minangka fraughan, saka fraochán Irlandia, lan umume dikumpulake ing dina Minggu pungkasan ing wulan Juli, sing dikenal kanthi jeneng "Sunday Fraughan". Bilberry uga dikoleksi ing festival Celtic Lughnasadh ing wulan Agustus, festival panen tradisional kaping pisanan ing taun iki. Panen bilberry dikandhani nuduhake kepiye maneh panen ing panen mengko ing taun.

Piguna[besut | besut sumber]

Woh bilberi

Woh-wohan dipangan seger utawa digawe macet, wong bodho, jus utawa pai . Ing Prancis lan Italia, digunakake kanggo basis minuman keras lan minangka rasa kanggo sorbet lan panganan cuci mulut liyane. Ing Brittany, asring digunakake minangka rasa kanggo crepes, lan ing Vosges lan tart bilberry Massif Central ( tarte aux myrtilles ) minangka panganan cuci mulut tradisional. Ing Rumania digunakake minangka basis kanggo minuman keras sing diarani afinată - jeneng woh ing basa Rumania yaiku afină . Ing negara-negara Nordik, dipangan seger utawa digawe macet lan panganan liyane, kalebu pai bilberry (Finlan mustikkapiirakka, Swèdhen blåbärspaj ) lan blåbärssoppa, sup bilberry sing disedhiyakake panas utawa adhem. Ing Èslan, umume dipangan karo skyr (produk susu budaya sing padha karo yoghurt). Ing Polen, bisa dipangan seger (dicampur karo gula), dilebokake ing roti legi minangka isian (dikenal minangka jagodzianka lan produk roti populer nalika musim panas), utawa digunakake kanggo nggawe macet (dikenal amarga mupangat kesehatan ing perawatan kasebut) diare). Kadhangkala disajekake nganggo śmietana manis (krim sing asem ).

Rujukan[besut | besut sumber]

pra=|jmpl

  1. Voss, E.G. (1996). Michigan Flora Part III Dicots Concluded. Cranbrook Institute of Science. p. 46. ISBN 1877370401.
  2. a b Burdulis, D.; Ivanauskas, L.; Dirse, V.; Kazlauskas, S.; Razukas, A. (2007). "Study of diversity of anthocyanin composition in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) fruits" (PDF). Medicina (Kaunas). 43 (12): 971–7. doi:10.3390/medicina43120127. PMID 18182842.
  3. Lätti, A.K.; Riihinen, K.R.; Kainulainen, P.S. (2008). "Analysis of anthocyanin variation in wild populations of bilberry (Vaccinium myrtillus L.) in Finland". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56 (1): 190–6. doi:10.1021/jf072857m. PMID 18072741.
  4. sv:Blåbär