Beatrix Potter

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Beatrix Potter
Beatrix Potter by King cropped.jpg
Pakarya Pengarang carita anak-anak, ilustrator
Gènre Cerita anak-anak

(Helen) Beatrix Potter (28 Juli 186622 Dhésèmber 1943) inggih punika tiyang pengarang lan ilustrator, botanis lan konservasionis berkebangsaan Inggris. Piyambakipun misuhur amargi buku nyariosakèn, ingkag nampilakèn tokoh kéwan kadasta Peter Rabbit.

Biografi[besut | besut sumber]

Beatrix Potter dipunlahirakèn ing Kensington, London ing tanggal 28 Juli 1866. Piyambakipun dipundidik lan sinau ing griya, pramila piyambakipun gadhah sèkèdik kesempatan kanggé makèmpal sami-sami kanca-kancané sèbaya. Manawi adik laki-laki Potter, Bertram, sangat jarang wonten ing rumah; piyambakipun dipunsekolahakèn ing sekolah asrama, pramila Beatrix namung piyambakan sami kaliyan kéwan peliharaanipun. Piyambakipun gadhah katak lan kadal, lan bahkan kelelawar. Piyambakipun ugu natè gadhah kalih ekor kelinci. Kelinci kawiwitan inggih punika Benjamin, ingkang gambarakèn dados "benda kecil ingkang bermuka kandèl lan kirang ajar", manawi kelinci kalihipun ingggih punika Peter, ingkang asring dipunbèta ing pundhi kèmawon piyambakipun kèsah manawi ing salebeting kereta api. Potter asring nggatosakèn kéwan-kéwan punika selama berjam-jam lan ndamèl sketsa mereka. Sèkedik demi sèkèdik, sketsa ingkang dipundamel semakin baik, ndamel bakaipun ngerembag ngantos usia dini. Ayah Potter, Rupert William Potter (1832–1914), manawi dipungladen dados tiyang advokat (barrister), langkung remen nghabisaken dinten-dintenipun ing sebuah perkumpulan lan jarang galden. Ibu, Helen Potter née Leech (1839–1932), anak saking seorang pedagang katun, menghabiskan wekdalipun kanggé ngunjungi utawi nampi pengunjung. Kulawarga punika dipunsokong déning pemasukan warisan kedua orang tua mereka. Saben musim panas, Rupert Potter nyewa sebuah country house; pertama-tama, Dalguise House ing Perthshire, Scotlandia selama sebelas musim panas taun 1871 ngantos taun 1881,[1] lalu kemudian di Distrik Lake, Inggris. Pada taun 1882, kulawarga punika kapanggih kaliyan seorang vikaris lokal, Canon Hardwicke Rawnsley, ingkang sanget khawatir babagan efek indhustri lan turisme ing Distrik Lake. Piyambakipun dipunlajengaken mendirikan National Trust ing taun 1895, kanggé mbantu nglindungi punika. Beatrix Potter pun tiba cinta kaliyan pegunungan ingkang njulang lan tlaga-tlaga hitam ing daerah punika, lan nglampahi Rawnsley, sinau babagan wigatine njaga kautuhan daerah punika, sesuatu ingkang badhé piyambakipun tekuni ngantos sisa uripé.

Aspirasi ilmiah lan jamur[besut | besut sumber]

Seorang pamannya badhé ngelebetaken dados pelajar ing Royal Botanical Gardens ing kutha Kew, ananging piyambakipun dipuntolak amargi piyambakipun inggih punika wanita. Potter lajeng dados satunggaling ingkang ngungkapaken manawi lumut kerak merupakan gayutan simbiosis antawis jamur lan ganggang.[2] Dados asil saking pengamatanipun, piyambakipun dipunhormati kanthi luas ing sadaya penjuru Inggris dados tiyang ahli mikologi. Piyambakipun ugi nyinaoni spora dan daur urip jamur.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis