Beatrix Potter

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Beatrix Potter
Beatrix Potter by King cropped.jpg
Pakarya Pengarang carita anak-anak, ilustrator
Gènre Cerita anak-anak

(Helen) Beatrix Potter (28 Juli 186622 Desember 1943) inggih punika tiyang pengarang lan ilustrator, botanis lan konservasionis berkebangsaan Inggris. Piyambakipun misuhur amargi buku nyariosakèn, ingkag nampilakèn tokoh kéwan kadasta Peter Rabbit.

Biografi[besut | besut sumber]

Beatrix Potter dipunlahirakèn ing Kensington, London ing tanggal 28 Juli 1866. Piyambakipun dipundidik lan sinau ing griya, pramila piyambakipun nggadahi sèkèdik kesempatan kanggè makèmpal sami-sami kanca-kancane sèbaya. Menawi adik laki-laki Potter, Bertram, sangat jarang wontèn ing rumah; piyambakipun dipunsekolahakèn ing sekolah asrama, pramila Beatrix namung piyambakan sami kaliyan kéwan peliharaanipun. Piyambakipun nggadahi katak lan kadal, lan bahkan kelelawar. Piyambakipun ugu natè nggadahi kalih ekor kelinci. Kelinci kawiwitan inggih punika Benjamin, ingkang gambarakèn dados "benda kecil ingkang bermuka kandèl lan kirang ajar", mènawi kelinci kalihipun ingggih punika Peter, ingkang asring dipunbèta ing pundhi kèmawon piyambakipun kèsah mènawi ing salèbèting kereta api. Potter asring nggatosakèn kèwan-kèwan punika selama berjam-jam lan ndamèl sketsa mereka. Sèkedik demi sèkèdik, sketsa ingkang dipundamel semakin baik, ndamel bakaipun ngerembag ngantos usia dini. Ayah Potter, Rupert William Potter (1832–1914), menawi dipungladen dados tiyang advokat (barrister), langkung remen nghabisaken dinten-dintenipun ing sebuah perkumpulan lan jarang galden. Ibu, Helen Potter née Leech (1839–1932), anak saking seorang pedagang katun, menghabiskan wekdalipun kangge ngunjungi utawi nampi pengunjung. Keluarga punika dipunsokong déning pemasukan warisan kedua orang tua mereka. Saben musim panas, Rupert Potter nyewa sebuah country house; pertama-tama, Dalguise House ing Perthshire, Scotlandia selama sebelas musim panas taun 1871 ngantos taun 1881,[1] lalu kemudian di Distrik Lake, Inggris. Pada tahun 1882, keluarga punika kapanggih kaliyan seorang vikaris lokal, Canon Hardwicke Rawnsley, ingkang sanget khawatir babagan efek industri lan turisme ing Distrik Lake. Piyambakipun dipunlajengaken mendirikan National Trust ing taun 1895, kangge mbantu nglindungi punika. Beatrix Potter pun jatuh cinta kaliyan pegunungan ingkang njulang lan danau-danau hitam ing daerah punika, lan ngelampahi Rawnsley, sinau babagan wigatine njaga kautuhan daerah punika, sesuatu ingkang badhe piyambakipun tekuni ngantos sisa uripe.

Aspirasi ilmiah lan jamur[besut | besut sumber]

Seorang pamannya badhe ngelebetaken dados pelajar ing Royal Botanical Gardens ing kota Kew, ananging piyambakipun dipuntolak amargi piyambakipun inggih punika wanita. Potter lajeng dados satunggaling ingkang ngungkapaken menawi lumut kerak merupakan hubungan simbiosis antawis jamur lan ganggang.[2] Dados asil saking pengamatanipun, piyambakipun dipunhormati secara luas ing sadaya penjuru Inggris dados tiyang ahli mikologi. Piyambakipun ugi nyinaoni spora dan daur urip jamur.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Beatrix_Potter&oldid=1107209"