Barnaby Rudge

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Barnaby Rudge
Masterclock serial cover.jpg
Samak kalawarta Master Humphrey's Clock. Ing kalawerta iki kapacak sèri novèl iki.
PanganggitCharles Dickens ("Boz")
Sesirah asliBarnaby Rudge: A Tale of the Riots of Eighty
PamethaGeorge Cattermole
Hablot Knight Browne (Phiz)
NagaraInggris
BasaInggris
GènreNovèl
DibabarSèri: Fèbruari–Novèmber 1841;[1] minangka buku 1841
PangecapanChapman & Hall
Jinis saranaCithak (sèri, samak kandhel, lan samak kertas)

Barnaby Rudge: A Tale of the Riots of Eighty (lumrahé kondhang minangka Barnaby Rudge) iku novèl sujarah sing dianggit novèlis Inggris, Charles Dickens. Barnaby Rudge dadi salah sawijining novèl saka rong novèl (liyané The Old Curiosity Shop) sing dibabar ing serial cekak minggon (1840–1841), Master Humphrey's Clock. Barnaby Rudge njupuk latar nalika Gordon Riots taun 1780.

Barnaby Rudge dadi novèl angka 5 Dickens sing dibabar. Novèl iki direncanaké arep dibabar minangka novèl kapisan, nanging panerbit sing asring diowah marakaké semaya. Novèl iki dibabar pisanan kanthi wujud seri ing Clock nalika February nganti November 1841.

Barnaby RudgeIt dadi novèl sujarah Dickens sing kapisan. Novèl sujarah liyané ya iku A Tale of Two Cities, sing njupuk latar ing masa revolusioner.[2] Barnaby RudgeIt minangka salah sawijining novèl sing ora patèk kondhang [3] lan jarang digawé kanthi wujud filem utawa serial tivi. Produksi sing kèri digawé déning BBC production taun 1960; sadurungé, wujud filem bisu digawé taun 1911 lan 1915.

Karakter[besut | besut sumber]

  • Kulawarga Rudges – Barnaby, wong lanang sing lugas, Mary ibuné, Grip kancané, lan beo sing crigis
  • Kulawarga Willets – Old John, reksaka panginepan Maypole, lan anaké, Joe
  • Kulawarga Vardens – Gabriel, tukang kunci, Martha setriné sing manipulatif lan anak wédoké sing ayu ajeneng Dolly Varden
  • Kulawarga Chesters – Sir John, Esquire, M.P. (Anggota Parlemèn) sing jahat lan anak lanangé sing polos ajeneng Edward
  • Kulawarga Haredales – Mr Geoffrey Haredale, adhiné pamati ajeneng Reuben lan pénakan wédok Emma
  • Hugh – hostiler ala ing panginepan Maypole
  • Lord George Gordon (wujud fiktif saka kapribadèn sujarah), John Grueby, baturé sing setia, lan sekretarisé, Mr Gashford

Adhaptasi[besut | besut sumber]

Thomas Higgie ngadhaptasi novèl iki minangka lakon telung babak taun 1854. Charles Selby lan Charles Melville uga nggawé lakon sing padha nalika taun 1875.[4] Lakon sing kapindho kui digebyagaké ing English Opera House.[5]

Ing taun 1915 Thomas Bentley nyutradarani Barnaby Rudge, "filem Inggris sing paling akèh rantamané", nanging saiki wis ilang.[6]

BBC nggawé serial tivi telulas episode kala 1960.

Barnaby Rudge digawé manèh ing wujud lakon asesirah The Locksmith of London, sing digawé déning Eileen Norris. Lakon iku digebyagaké nalika 2012 ing Kings Theatre, Southsea déning Alchemy Theatre.[7]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. David Perdue's. Charles Dickens Page; Barnaby Rudge
  2. Online Literature website; Barnaby Rudge
  3. Peter Ackroyd has called it "one of Dickens's most neglected, but most rewarding, novels"
  4. Marzials, Frank Thomas (1908). Life of Charles Dickens. p. 262. Dibukak ing 13 May 2016.
  5. "itle-page of "Barnaby Rudge. A Domestic Drama, In Three Acts"". The Victorian Web. Dibukak ing 13 May 2016.
  6. Eaton, Michael. "Dickens on Film". British Film Institute. Dibukak ing 13 May 2016. Bentley made six silent Dickens adaptations, the most sumptuous of which must surely have been 1915's Barnaby Rudge, the biggest-budget British filem of its day, now sadly missing. The surviving pressbook shows spectacular sets of 18th century London built at Walton-on-Thames
  7. "Barnaby Rudge Website". Dickens Fellowship. Dibukak ing 13 May 2016.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Èdhisi jeroring

Ulasan