Martin Chuzzlewit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit (lumrahé kondhang minangka Martin Chuzzlewit) iku novèl anggitané Charles Dickens, uga dadi novèl brandalan pungkasan. Asliné, novèl iki wis digawé awujud serial taun 1843 lan 1844. Dickens nganggep novèl iki karyané kang paling apik, masiya ora patèk kondhang.[1] Kaya amèh kabèh novèlé Dickens, Martin Chuzzlewit dibabar kanggo umum saben wulan. Novèl kang dibabar ben wulan iki ora ngolèhké penjualan kang apik, yèn katandhing karo karya sadurungé. Mila, Dickens ngowah jejeré kanthi njupuk latar ing Amerikah.[2] Mangkéné dadi carané Dickens nggambaraké sarana satir yèn Amerikah (kang ditekani taun 1842) iku mèmper wanantara mawa kanthong-kanthong kabudayan kang kebak ndobos lan ngapusi.

Irah-irahan mligi, miturut purwaka kang ditulis Dickens, ya iku moksèl, kang digambaraké ing wujud satir sarana kabèh anggota kulawarga Chuzzlewit. Novèl iki uga misuwur mawa rong lakon penjahat, Seth Pecksniff lan Jonas Chuzzlewit. Novèl iki mentheng kanggo Angela Georgina Burdett-Coutts, kancané Dickens.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Hardwick, Michael and Mary Hardwick.
  2. "Dickens on Screen: Martin Chuzzlewit".