Anton Pieter Franz van Velsen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mgr.
Anton Pieter Franz van Velsen
S.J.
Vikaris Apostolik Emeritus Batavia
Gambar:Mgr. Anton Pieter Franz van Velsen.jpg
GréjaGereja Katolik Roma
KeuskupanVikariat Apostolik Batavia
SinggasanaAezani
Didhapuk21 Januari 1924
Term endedMaret 1933
(9 tahun, 39–69 hari)
SadurungéEdmundus Luypen, S.J.
DiterusakéPieter Jan Willekens, S.J.
Orders
Ordination1895
Consecration13 Mei 1924
by Jan Pacificus Bos, O.F.M. Cap.
Personal details
Jeneng lairAnton Pieter Franz van Velsen
Lair(1865-02-08)Fèbruari 8, 1865
Nèderlan Overveen, Bloemendaal, Holland Utara, Belanda
PatiMèi 6, 1936(1936-05-06) (umur 71)
Kabangsan Belanda
DenominationKatolik Roma
SesantiAccipite et manducate

Mgr. Anton Pieter Franz van Velsen, S.J. (lair ing Overveen, Bloemendaal, Holland Utara, Belanda, 8 Fèbruari 1865 – pati 6 Mèi 1936 ing umur 71 taun) yaiku Vikaris Apostolik Batavia saka 21 Januari 1924 tumeka Maret 1933. Panerusi ing kono yaiku Mgr. Edmundus Luypen, SJ.

Pakaryan[besut | besut sumber]

Velsen ditahbisake minangka imam Yesuit ing taun 1895. Ing wiwitan pakaryane, dhèwèké dikirim ing Sulawesi Utara, suwéné23 tahun. Velsen teka taun 1900 ing tlatah Woloan.[1] Salah sijine sing dilakanaké yaiku sinau basa Tombulu saperlu kanggo nglancaraké bebasan tumrap masyarakat minangka pakaryané. Sabanjuré, dhèwèké mertal buku katekismus, donga-donga, lan uga lagu-lagu Katolik ing basa Tombulu, supaya umat ing kono bisa mangertèni. Tantangan sing ora cilik yaiku isih anané kapracayan alifuru sing diugemi masyarakat. Wiwit mlebune gereja Katolik, bab kuwi sithik-sithik owah.[2] Ing tanggal 15 Januari 1912, dhèwèké kaangkat dadi Kepala Misi ing Minahasa,Woloan.[3]

Wiwit taun 1907 dhèwèké makarya minangka pastor stasi misi Bogor, nggantèni Pastor M.Y.D. Claessens, imam diosesan saka Walanda sing naté makarya 30 taun.

Tanggal 13 Mei 1924 nalika umure 59 taun, Velsen ditahbisaké minangka uskup Gereja Katedral Santa Perawan Maria Diangkat ke Surga Jakarta. Vikaris Apostolik Borneo Belanda jejuluk Uskup Tituler Capitolias Jan Pacificus Bos, O.F.M. Cap. ngayahi dadi Panahbis Utama, kairing déning Mgr. Arnoldus Johannes Hubertus Aerts, M.S.C., Vikaris Apostolik Guinea Baru jejuluk Uskup Tituler Apollonia lan Mgr. Arnold Verstraelen, S.V.D., Vikaris Apostolik Kepulauan Sunda Kecil jejuluk Uskup Tituler Myriophytos.[4][5][6]

5 Februari 1933, Velsen kadhapuk dadi Uskup Penahbis Pangiring kanggo Mgr. Mathias Leonardus Trudon Brans, O.F.M. Cap. minangka Vikaris Apostolik Padang jejuluk Uskup Tituler Corna. Ing adicara kuwi, Prefek Bangka dan Belitung, Vitus Bouma, SS.CC. dadi Panahbis Pembantu.[7]

Vesel mundur minangka Vikaris Apostolik wulan Maret 1933. Dhèwèké sèda 6 Mei 1936 ing umur 71 tahun, kasarèkaké ing Pemakaman Belanda Peneleh, Surabaya.[8]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]