Aetiosetus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Aetiosetus
Kalamangsa: Oligocene
Aetiocetus BW.jpg
Aetiocetus cotylalveus
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Cetacea
Subordho: Mysticeti
Famili: Aetiocetidae
Type species
A. cotylalveus, Emlong, 1966
Spesies
  • A. cotylalveus
  • A. polydentatus
  • A. tomitai
  • A. weltoni

Aetiosetus (Inggris:Aetiocetus) inggih punika salah satunggaling jinis paus balin ingkang sampun cures ingkang gesang antawis 25 yuta taun kepengker, ing période Oligosen. Fosilipun sampun naté pinanggih wonten ing Pasifik sisih lèr, wonten dhaérah Oregon.[1] Dipunparingi nami ingkang sepindhah déning Douglas Emlong ing warsa 1966 lan sapunika jinis punika sampun kaisi sekawan spésiès inggih punika; A. cotylalveus, A. polydentatus, A. tomitai, lan A. weltoni.

Dhèskripsi[besut | besut sumber]

Aetiosetus inggih punika minangka fosil transisi antawisipun paus ingkang sepindhah kaliyan paus modhèrn. Bolongan irung kagem napasipun punika boten wonten ing inggil sirahé kados ta paus modhèrn, ananging mapan wonten ing tengah-tengahing moncongipun. Aetiosetus ugi tinepang minangka paus Balin ingkang sepindhah muncul. Jinisipun, sanadyan tengkorakipun langkung sepadhan kaliyan tengkorakipun paus kuna, ingkang tegesipun gadhah moncong kaliyan tengkorak ingkang papag, lan ugi gadhah rahang longgar kados ta paus balin. Tengkorak Aetiosetus ugi nedhahaken dhumateng kita manawi kéwan punika gadhah satunggal sèt waja ingkang kumplit. Kadosta Balin, wonten ing tengkorakipun dipunjangkepi kinten-kinten sekawan dasa sekawan waja, ingkang kababar saking waja molar cusp, gadhil ingkang mlengkung bentukipun, lan ugi waja seri. Pangananipun Aetiosetus punika ulam kaliyan crustacea alit.[2]

Wonten ing wekdal sepindhah, Douglas Emlong nglasifikasikaken Aetiosetus mlebet wonten ing sub ordo paus Archaeoceti ingkang sampun cures amarga wajanipun. Nanging, nalika Van Valen ngawontenaken analisis dhumateng Aetiosetus wonten ing warsa 1968, panjenenganipun mindhahaken klasifikasinipun saking subordo Archaeoceti dhumateng subordo Mysticeti awit saking panelitèn adhedhasar tèknik tèlèskoping balung.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ {en}"The Origins and Adaptations of Mysticetes". Robert Ewan Fordyce. 1998-06-07. Diarsip saka sing asli ing 2008-06-28. Dijupuk 2008-06-29. 
  2. ^ {{en}Neptune's Ark: From Ichthyosaurs to Orcas By David Rains Wallace. Published 2007 University of California Press. ISBN 0-520-24322-6 Retrieved on June 29th, 2008}.

Waosan terasan[besut | besut sumber]

  • At the Water's Edge : Fish with Fingers, Whales with Legs, and How Life Came Ashore but Then Went Back to Sea déning Carl Zimmer ISBN 0-684-83490-1
  • Marine Mammals: Evolutionary Biology Déning Annalisa Berta, James L. Sumich, lana Kit M. Kovacs
  • In Search of Ancient Oregon: A Geological and Natural History Déning Ellen Morris Bishop
  • Whales of the West Coast Déning David A E Spalding
  • Encyclopedia of Marine Mammals by William F. Perrin, Bernd Wursig, lan J. G.M. Thewissen
  • Aquagenesis: The Origin and Evolution of Life in the Sea Déning Richard Ellis
  • The New Encyclopaedia Britannica Déning Encyclopaedia Britannica, inc, Robert McHenry ISBN 0-85229-633-9
  • Grzimek's Animal Life Encyclopedia Déning Bernhard Grzimek, Neil Schlager, Donna Olendorf, lan Melissa McDade, saking Kebon Binatang Amérika kaliyan Asosiasi Aquarium. ISBN 0-7876-5791-3

Pranala njawi[besut | besut sumber]