Abu Said Mubarak Makhzumi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Abu Said Mubarak Makhzumi
Mistik Islam
Miyos12 Rajab 403 H or January 1013
Hankar, Mosul
Séda11 Rabiul Tsani taun 513 H utawi taun 1119
Baghdad
Dipun urmati ingIslam
Papan ziarah utamaBaab-e-Azj, Baghdad

Abu Said Mubarak Makhzumi (Arab: ابوسعیدمبارک مخزومی‎‎), ugi saged sinebat Mubarak bin Ali Makhzumi lan Abu Said lan Abu Sa'd al-Mubarak (kadhangkala dipunsebat Qazi Abu Sa'd al-Mubarak al-Mukharrimi) inggih menika salah satunggaling tokoh Sufi, dipunanggep tiyang ingkang suci ing donyaning Mistisme Muslim lan tradisionalis. Piyambakipun ugi satunggaling téolog utawi pamikir Islam lan winasis babagan hukum Madahab Kambali ingkang punjeripun ing Kitha Baghdad, Irak.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Abu Said Mubarak Makhzumi lair ing Kitha Hankar (kasebat minangka asalipun Mursyid) ing tanggal 12 Rajab 403 Hijriyah ananging nelasaken sapérangan ageng gesangipun ing Makhzum, satunggaling kitha alit ing Baghdad.[2] Piyambakipun ndamel Baab-ul-Azj,[3] satunggaling madrasah ingkang misuwur ing Baghdad ingkang salajengipun dipunpasrahaken dhateng muridipun, Syekh Abdul Qadir Jaelani. Abu Said Mubarak Makhzumi ugi dipunamanati minangka pangarsaning pengadhilan ananging piyambakipun langkung milih kanggé nilaraken babagan kadonyan. Sasampunipun menika, panjenengangipun milih margi ing donyaning mistik Islam, lan nelasken wekdalipun kanggé zikir dhateng ngarsaning Gusti Allah. Panjenenganipun tilar donya ing tanggal 11 Robiul tsani taun 513 Hijriyah lan dipunmakamaken ing Baab-ul-Azj, Baghdad.[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Gibb, H.A.R.; Kramers, J.H.; Levi-Provencal, E.; Schacht, J. (1986) [1st. pub. 1960]. Encyclopaedia of Islam (New Edition). Volume I (A-B). Leiden, Netherlands: Brill. k. 69. ISBN 9004081143. 
  2. Shah Mohammad Hasan Rampuri. Tawareekh Aina e Tasawuf. Printed in 1311, India, 2nd Edition printed in 1391 Kasur, Pakistan. 
  3. Abd al-Qadir al-Jilani. Mystical Discourses of Ghaus-e-Azam. Abbasi Publications, original from the University of Michigan. ISBN 978-9-698-51020-6. 
  4. Muhammad Riyaz Qadri. The Sultan of the Saints. Abbasi Publications 2000, original from the University of Michigan. ISBN 978-9-698-51016-9.