Syekh Abdul Qadir Jaelani

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Syekh Abdul Qadir Jaelani Syekh Abdul Qadir Jaelani ya iku sawijining ulama gedhe kang nduwèni kautaman lan karamah.[1]

Lair[sunting | besut sumber]

Syaikh Abdul Qadir Al Jailani lair taun 490/471 H ing kutha Jailan utawa Kailan. Saingga ing mburi jenengé ana tembung Al Jailani utawa Al Kailani utawa Al Jiliy.[2]

Jailan ya iku jeneng kanggo tlatah ing sakburiné Negri Thobaristan.[3]

Jeneng Jangkep[sunting | besut sumber]

Syekh Abdul Qodir al Jaelani jeneng jangkepé ya iku Muhyi al Din Abu Muhammad Abdul Qodir ibn Abi Shalih Zango Dost al Jaelani.[4]

Kulawarga[sunting | besut sumber]

Syekh Abdul Qadir nduwèni anak akèhé 49, sing 27 lanang.[5]

Karya[sunting | besut sumber]

Dhèwèkè kang ngadegaké tariqat al-Qadiriyah. Tulisane dheweke ya iku:

Pendhidhikan[sunting | besut sumber]

Nalika isih nom dhèwéké lunga menyang Baghdad lan ngangsu kawruh marang ulama kaya Ibnu Aqil, Abul Khatthath, Abul Husein Al Farra' lan uga Abu Sa'ad Al Mukharrimi saéngga bisa nguwasai ilmu-ilmu ushul lan uga pendhapat ulama kang béda-béda.[1]

Pemahaman[sunting | besut sumber]

Dhéwéké sawijining Imam saka madzhab Hambali. Dhèwèkè wong alim kang aqidahé ahlus sunnah mèlu dalané Salafush Shalih.[1]

Dakwah[sunting | besut sumber]

Sawijining dina Abu Sa'ad Al Mukharrimi mbangun sekolah cilik ing tlatah Babul Azaj lan pengelolaané diserahaké kabh marang Syaikh Abdul Qadir. Dhèwèkè ngopèni sekolah iki kanthi tenanan lan urip ing kono sinambi mènèhi naséhat marang wong-wong.[1]

Akèh wong kang tobat sakwisé krungu nasihaté. Uga akèh kang simpati banjur nekani marang sekolahan saingga sekolahan mau ora nyukup anggo nrima wong-wong mau.[1]

Murid[sunting | besut sumber]

Wafat[sunting | besut sumber]

Dhèwèkè séda Setu wengi bar maghrib, tanggal 9 Rabi'ul Akhir taun 561 H ing Babul Azaj.[1]

Pendhapat ulama[sunting | besut sumber]

  • Ibnu Qudamah ngendika, "Kita ketemu dhèwèkè ing akhir uripé banjur dipanggonaké ing sekolahan. Dhèwèkè banget nggatèkaké. Kadhang dhèwèké kongkon putrané ya iku Yahya kanggo ngurubaké lampu. Kadang dhèwèké uga ngirimi panganan. Dhèwèké tansah dadi imam jroning shalat fardhu."[1]
  • Ibnu Rajab ngendika, "Syaikh Abdul Qadir Al Jailani wong kang diagungaké ing jaman déning para syaikh, ulama lan para ahli zuhud. Dhèwké nduwèni akèh kautamaan lan karamah.[1]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)[1] Syekh Abdul Qadir Jaelani (diaksés tanggal 29 September 2011)
  2. ^ (id)[2] Syekh Abdul Qadir Jaelani (diaksés tanggal 29 September 2011)
  3. ^ (id)[3] Syekh Abdul Qadir Jaelani (diaksés tanggal 29 September 2011)
  4. ^ (id)[4] Syekh Abdul Qadir Jaelani (diaksés tanggal 29 September 2011)
  5. ^ a b (id)[5] Syekh Abdul Qadir Jaelani (diaksés tanggal 29 September 2011)