A-gei

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sajian saka-gei

A-gei ( Chinese ) utawa Tamsui a-gei ( Chinese ) minangka panganan khusus sing asale saka Distrik Tamsui Kutha Taipei Anyar lan kasusun saka potongan tahu, diisi nganggo mi Cellophane sing dimasak, lan ditutup nganggo surimi, sing akeh didol dening para pedagang ing kabupaten kasebut. [1] [2] Jeneng a-gei asale saka aburaage ( (油揚げ aburaage?) , (あげ age?) ), paket tahu Jepang goreng lan rebus saka sing digawe a-gei.

Budaya[besut | besut sumber]

A-gei dilaporake digawe ing taun 1965 dening Yang-Zheng Jinwen (楊 鄭錦文), sing nggabungake macem-macem barang panganan sing didol ing kios panganan ing dalan Zhenli (真理 to) kanggo didol minangka barang panganan anyar. A-gei asli iki kalebu tahu goreng sing wis kosong saka tengah, diiseni mie cellophane sing dimasak ing daging babi rebus, bukaan ditutup lan ditutup nganggo wortel lan campuran surimi, banjur dikukus nganti rampung. [3] Piring kasebut nyakup sawetara teknik saka sajian liyane, kayata isian aburrage kanthi cara inarizushi, tutup tahu karo surimi kanggo nggawe Yong Tau Foo, lan panggunaan mi mie cellophane minangka ngisi kue-kue sing diisi.

Individu a-gei disajikake nganggo saos biasa utawa saus cabai sing legi. A-gei umume dipangan nganggo mangkok sup bal iwak sing diiseni nalika musim salju lan segelas susu kedele nalika musim panas.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. 林, 宛宜 (2010-11-23), "就是這一碗! 最正宗淡水阿給創始店", WEnews, NOWnews.com
  2. 王, 景新 (2007-08-18), "淡水阿給何其多 「文化阿給」周杰倫也愛吃(@真理)", 聯合報
  3. 吳, 肇欣, 淡水阿給, 臺灣大百科全書 Encyclopedia of Taiwan, diarsip saka sing asli ing 2012-03-23