Yudas Iskariot

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Ciuman Yudas, lukisan déning Giotto di Bondone.

Yudas Iskariot (tilar donya watara taun 2933, Ibrani יהודה איש־קריות Yəhûḏāh ʾΚ-qəriyyôṯ), putranipun Simon Iskariot (Yohanes 6:71), panjenenganipun ugi kalebet salah satunggil saking kalih welas rasul ingkang dipunpilih déning Yesus Kristus, lan piyambakipun kagungan jejibahan minangka bendahara (Yohanes 12:6, 13:29).

Ing kalangan tiyang Kristen, asma Yudas Iskariot sampun boten asing malih. Panjenenganipun dipunanggep minangka pengkhianat amargi sampun masrahaken Yesus Kristus dhumateng imam-imam kepala kanthi regi 30 keping perak (Matius 26:14-15). Alkitab ugi nyerat bilih Yudas séda kanthi kahanan padharan suwèk lan sedaya isi padharanipun medal (Kisah Para Rasul 1:18). Posisi panjenenganipun dipungentos déning Matias sasampunipun kasewelas murid mbucal undhi kanggé nemtokaken sinten tiyang kaping-12 ingkang badhé nggentosaken (Kisah Para Rasul 1:26).


Rasul Yesus Kristus
Panginjil: Yohanes | Matius | Markus | Lukas
Sanèsipun: Petrus | Andreas | Yakobus | Filipus | Bartolomeus | Tomas/Didimus
Yakobus anak Alfeus | Simon tiyang Zelot | Yudas Tadeus | Yudas Iskariot ingkang dipungantos déning Matias
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yudas_Iskariot&oldid=821112"