Matius

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Rasul Matius yaiku salah sijiné wong Kristen sing urip ing abad pisanan Masèhi lan kalebu keduabelas murid Yesus, sing kecathet ana ing Perjanjian Baru ing Alkitab Kristen. Bapaké jenengé Alfeus, lan Matius tau nyambut gawé dadi pangumpul pajak ing Kapernaum. Matius ana ing tulisan Kristen wiwitan, sing kalebu tiga Injil Sinoptik. Matius dipercaya dadi penyusun utawa sumber utama saka Injil Matius, salah sijiné saka papat Kitab Injil ing Alkitab.

Gambar di gelas berwarna: Santo Matius di St. Matthew's German Evangelical Lutheran Church di Charleston, South Carolina.

Matius diakui dadi santo sing apik nang Gereja Katolik lan Ortodoks Timur.

Kaya déné telu penulis injil liyané, Matius kerep digambar déning wong Kristen dadi lanang sing duwe swiwi, sing nuduhaké malaikat sing ndikté dhéwéjé nalika isih nulis.

Kalebu salah sijiné pangikut wiwitan lan rasul Yesus Kristus, Matius wiwitané kecathet ing Injil Matius 9:9 lan Matius 10:3 sing kawentar tilarpemungut cukai saka Kapernaum sing diundhang Yesus dadi Rolas Rasule Yesus dhéwé. Ing bagéyan Alkitab liyané, Matius dilebokaké ing daftar Rolas Rasul, tanpa katrangan apa-apa bab awaké Matius, ing Markus 3:18, Lukas 6:15 lan Kisah Para Rasul 1:13. Dianggep padha karo Lewi, putra Alfeus, sing dicathet ing Injil Markus lan Injil Lukas. Matius duwé tugas mungut cukai saka wong Yahudi kanggo raja Herodes Antipas. Prastawa diundangé Matius dadi rasul karo Yesus wong Nazaret kacathet ing 3 Injil. Miturut Perjanjian Baru, Matius dadi saksi bangkit lan munggahé Yesus ing Swarga.

Matius fasih nganggo basa Aram lan Yunani. Sawisé diundhang dadi muridé Yesus, Matius ngundang Yesus teka ing omahé saperlu pista. Ndeleng kahanan kuwi, para ahli kitab lan wong Farisi ngritik Yesus bab gelem mangan bareng pemungut cukai lan wong-wong dosa. Yesus njawab: “Aku teka dudu kanggo ngundang sing bener, nanging wong sing dosa.”

Matius uga ditulis ana nang Talmud.

Miturut tradisi Kristen, Matius ngabaraké Injil 15 tahun ing kalangan masyarakat Yahudi ing Yudea, lan banjur keliling ing negara liyané, kalebu Etiopia, Makedonia, Persia, lan Parthia. Gereja Katolik Roma lan Gereja Ortodoks sing duwé tradisi yèn Matius mati syahid.

Kitab-kitab Injil sabenereéora nyantumaké jenengé panulisé [1], sacara tradisional, Injil Matius dipercaya ditulis dening Matius dhéwé [2] sing notabèné dadi pejabat pamaréntah ing Kapernaum, provinsi Galilea sing duwé tugas mungut cukai.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Holman Concise Bible Commentary ed. David S. Dockery -2011, hlm. 402
  2. ^ D. R. W. Wood, New Bible Dictionary, InterVarsity Press, 1996. p 739.


Rasul Yesus Kristus
Panginjil: Yohanes | Matius | Markus | Lukas
Sanèsipun: Petrus | Andreas | Yakobus | Filipus | Bartolomeus | Tomas/Didimus
Yakobus anak Alfeus | Simon tiyang Zelot | Yudas Tadeus | Yudas Iskariot ingkang dipungantos déning Matias
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Matius&oldid=865608"