Tetikus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Cara nganggo tetikus mekanikal.
1. Bal muter ing wayah digunakake .
2. Penggulung X lan Y nyekétèm (mencengkeram) bal uga migunani kanggo mlaku .
3. Cakram dinerjemahake kanggo mlaku tumuju ing kode sarana bolongan cahya.
4. LED inframerah mancarake lewat cakram.
5. Sensor ngumpulskr pantulan cahya ksng ndhuweni mupsngst bisa ngubsh posisi X lan Y.

Tetikus (basa Inggris: mouse) iku alat utawa piranti kang digunakake kanggo proses utawa kalebukake data ing jroning komputer saliyané papan tutul. Tetikus kanthi jeneng mengkana di jupuk saka kabel kang njalur arupa buntut tikus [1].

Tetikus kapisanan di gawé ing taun 1963 déning panjenengané Douglas Engelbart wangun kayu kanthi ndhuweni siji tombol. Wujud kang di gawé ing kaloro yaiku wis dilengkapi 3 tombol. Taun 1970, Douglas Engelbart ngenalake tetikus kang bisa ngerteni panggonan X-Y ing layar komputer, tetikus misuwur kanthi jeneng X-Y Position Indicator (indikator panggonan X-Y).

Wangun tetikus kang paling umum ndhuweni loro tombol yaiku kang ana ing kiwa ndhuwur lan tengen ndhuwur lan bisa di penyet. Semana uga, komputer-komputer basis Macintosh uga bisa mupangatake tetikus siji tombol.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tetikus&oldid=832569"