Singa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Singa
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Carnivora
kulawarga: Felidae
Genus: Panthera
Species: P. leo
Jeneng binomial
Panthera leo
Linnaeus, 1758

Singa (Sansekreta: Siṃha) punika sato ingkang kagolong kulawargi Felidae utawi jinis kucing. Ing basa Latin singa dipunwastani Panthera leo. Singa gesangipun wonten kelompok. Biasanipun kasusun saking satunggal singa jaler mawi kathah singa èstri. Kelompok puniki banjur njagi teritoriumipun. Abotipun kirang langkung antawis 180 ngantos 250 kilogram. Umuripun antawis 10 ngantos 15 taun ing alas. Ananging menawi dipunopèni saged ngantos 20 taun.

Habitat singa[sunting | sunting sumber]

Kala rumiyin, singa gesang ing saubenging tlatah Afrika, Wetan Tengah kaliyan tanah Hindhustan. Ananging sapunika habitatipun namung wonten ing sabagéyan alit Afrika kaliyan Indhia.

Singa
Habitat singa.

Singa wonten cariyos[sunting | sunting sumber]

Singa punika dipunanggep sato ingkang megah piyambak kaliyan ugi asring dipunanggep ingkang ngratoni sato-kéwan sanèsipun. Dados asring dipunwastani "Raja Singa" ing cariyos-cariyos.

Pralambang[sunting | sunting sumber]

Singa ugi asring dipundamel pralambang wonten ing sakathing nagari, pralambang wonten ing horoskop, lan sapanunggalanipun.

Nami-nami kitha[sunting | sunting sumber]

Singa ugi kathah dipunanggé nami kitha. Ing andhap punika conthonipun:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Singa&oldid=816979"