Saos Tomat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Saos tomat

Saos tomat yaiku saos kang digawé saka woh tomat kang wis dimasak lan ditambahi gula, uyah, cuka, lan bumbu kang arupa rempah-rempah. [1]Rempah-rempah iki kayata cengkéh lan kayu manis.[1] Saliyané iku saos tomat uga ditambahi sayuran kayata bawang bombay, selédri lan sayuran liyané.[1] Saos Tomat Indofod lan saos tomat ABC kalebu merek-merek saos kang misuwur ing Indonesia.[1] H. J. Heinz Company, Hunt's, Del Monte Foods, lan Brooks Ketchup kalebu jeneng distributor saos tomat kang paling gedhé ing Amérika Serikat.[2]Saos tomat biyasané kanggo mangan kentang goréng, sandwich, pitik goréng lan daging kang dipanggang utawa digoreng. [2]Campuran saos tomat lan mayones dadi bahan kanggo nggawé saos selada kang diarani Thousand Island.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Saos tomat ing basa Inggris diarani Ketchup.[2] Asal-usulé yaiku saos tomat wis dikenal wiwit biyén ing Asia lan diarani koe-chiap utawa ke-tsiap ing dialek Amoy ing Tiongkok utawakechap (ketjap) ing bahasa Melayu. [2]Pelaut Inggris lan Belanda ngenalaké saus éncér kang bahan dhasaré digawé saka iwak.[2] Iwak iki asale saka Asia.[2] Saus iki banjur diarani "catchup" ("ketchup").[2] Ananging saos iki ditambahi bahan-bahan liyané kang pas karo masakan Éropa.[2] Nambahaké tomat ing kecap dadi inovasi wong Inggris. Ananging ana uga kang nduwéni panemu yèn saos tomat iku ditemokaké utawa digawé wong Amérika.[2]

Resep saos tomat kang sepisanan dicithak ing buku masak di Amérika kang judhulé Sugar House Book ing taun 1801.[2] Saos tomat kang digawé rasané asin wit ngandhut uyah kang cacahé 1 pound (453,59 gram) kanggo ngolah 100 woh tomat dadi saos tomat.[2] Ing taun 1824, resep saos kecap ana ing buku resep The Virginia Housewife kang digawé ahli masak kang misuwur ing abad kaping 19 kang jenengé Mary Randolph. Dhéwéké duluré Thomas Jefferson.[2]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)ebookpangan.com(dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m (en)usatoday.com(dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Saos_Tomat&oldid=881925"