Oncom

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kapang oncom Neurospora sitophila.

Oncom yaiku makanan sing asalé saka Indonesia sing populèr ing Jawa Barat.[1] Panganan iki yaiku asil fermentasi sing dilakoaké déning kapang carané arep padha kaya nggawe témpé.[1] Bédané yaiku oncom bisa diarani siap didol sakwisé kapang ngasilaké spora, ananging yèn témpé bisa didol sadurunge ngasilaké spora (lagi proses hifa).[1] Oncom jinise ana 2, yaiku oncom abang lan oncom ireng.[1] Oncom abang didegradasi déning kapang oncom Neurospora sitophila utawa N. intermedia.[1] Oncom ireng didegradasi déning kapang témpé Rhizopus oligosporus utawa Mucor.[1] Oncom abang umume digawé saka bungkil tahu, yaiku kedelé sing dijupuk protein nalika gawe tahu, yèn oncom ireng umumé digawé saka bungkil kacang lemah kadangkala dicampur ampas (onggok) singkong utawa tepung singkong (tapioka), supaya nduwèni tekstur sing luwih apik lan luwih empuk.[1] Bungkil kacang lemah yaiku ampas sing asalé saka kacang lemah sing dijupuk lengané kanthi cara diperes utawa proses ekstraksi.[1] Kapang oncom ngétokaké enzim amilase, lipase lan protease sing aktif nalika proses fermentasi lan penting banget nalika proses penguraian pati dadi gula, penguraian bahan-bahan sel kacang, penguraian lemak, sarta alkohol lan ester sing ndadèkaké ambuné sedep lan wangi.[2] Oncom nduwèni kandungan gizi sing apik lan apik kanggo nambah gizi amarga regané sing murah.[2] Kandungan karbohidrat lan protein bisa dicerna lumayan dhuwur oncom saka bungkil kacang lemah.[2] Saliyane kuwi, populasi kapang bisa nambah produksi aflatoksin saka Aspergillus flavus sing wis gawé rusuh substrat (bungkil).[2] Hal sing perlu diperhatekake supaya masyarakat seneng konsumsi oncom yaiku wujudé, bentuké, sarta warnane kudu menarik.[2]

Cara Ngolah oncom[sunting | sunting sumber]

Oncom biasané ora langsung dipangan mentah.[1] Cara ngolah oncom sing paling populer yaiku digorèng garing kaya tempe.[1] Oncom uga bisa kanggo campuran sambel sing diarani sambel oncom.[1] Sambel oncom biasané dinggo kanggo isi comro panganan khas Pasundan.[1] Saliyane kuwi Oncom uga bisa kanggo bahan campuran laksa lan panganan liyané.[1]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)MARI MENGENAL ONCOM (Dipuntingali tanggal 10 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e (id)Oncom, Menutup Kekurangan Energi dan Protein (Dipuntingali tanggal 10 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Oncom&oldid=830591"