Sambel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sambel
Sambal ulek.JPG
Sambel
Informasi
Asal Indonésia
Malaysia
Thailand
Dhaérah Jawa
Nusantara
Asia Kidul
Asia Wétan
Penyajian lan bahan
Bahan lombok
sambel uleg

Sambel iku sawijining saus sing biasané digawé saka lombok. Bisa saka lombok abang utawa lombok ijo. Sambel rasané pedhes lan fungsiné kanggo nambah rasaning sawijining panganan. Sambel iku biasa digunakaké ing pawon Asia Kidul-Wétan, utamané ing Indonésia, Malaysia, Singapura lan uga Cina. Saiki sambel uga disenengi ing Walanda.

Sambel penyèt[sunting | sunting sumber]

Sambel penyèt kalebu masakan kang cukup misuwur ing Indonésia.[1] Contoné yaiku ayam penyèt, tempé penyèt, endhog penyèt.[1] Sambel penyèt iki biyasané kanggo sambel iwak|iwak utawa lawuh lan ana lalapané.[1] Lalapan iki arupa kol, timun, kemangi, taogé utawa cambah lan sayuran kang kena kanggo lalapan liyané.[1] Sambel penyèt saiki uga ora mung didol ing warung-warung makan pinggir dalan, ananging wis akéh restoran kang nyediaké menu penyètan.[1] Sambel penyèt iki paling misuwur ing tlatah Jawa Timur utamane ing Lamongan.[1] Saliyané penyèt tempé lan iwak uga ana unggas penyèt.[1] Tuladhané yaiku pitik, bèbèk, lan manuk puyuh penyèt. [1]Ing Lamongan sambel penyèt dikenal kanthi jeneng penyèt Lamongan|Lamongan.[1]

Sambel Bali[sunting | sunting sumber]

Sambel Bali yaiku sambel kang asalé khas saka Bali.[2] Sambel Bali biyasané dipangan karo sega lan masakan khas Bali liyané.[2] Sambel Bali uga ana kang ngarani sambal matah.[2] Sambel Bali biyasané dianggo bumbu pitik|pitik kang isih wutuh utawa pitik kang wis disuwiri cilik-cilik.[2] Sambel Bali digawé saka lombok lan bumbu pawon liyané.[2]

Sambel Asam[sunting | sunting sumber]

Sambel asam yaiku sambel kang diwénéhi blimbing keris utawa blimbing sayur.[3] Sambel asem biyasané kanggo masak iwak utawa ayam.[3] Yèn nduwé penyakit magh luwih becik ora mangan sambel asam. Amarga rasané kang kecut, ora apik kanggo asam lambung.[3]

Sambel Rujak[sunting | sunting sumber]

Sambel rujak yaiku sambel kang biyasané kanggo mangan rujak.[4] Sambel rujak uga diarani bumbu rujak.[4]

Kang mbedakaké sambel rujak karo sambel liyané yaiku sambel rujak nggunakaké gula abang kanggo campuran sambel.[4] Gula abang iki kanggo ngurangi pedes sambel. [4]

Masakan[sunting | sunting sumber]

Sambel uga kena dikombinasekaké ing masakan.[5] Tuladhané bukur utawa kerang, tempé, daging.[5] Saliyané iku sayuran|sayuran uga kena dimasak nganggo sambel utawa mung kanggo lalapan mentah kang dipangan nganggo sambel.[5]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (en)tasty-indonesian-food.com(dipunundhuh tanggal 21 Mei 2011)
  2. ^ a b c d e (en)bali-indonesia-tourism.com(dipunundhuh tanggal 21 Mei 2011)
  3. ^ a b c (id)femina.co.id(dipunundhuh tanggal 21 Mei 2011)
  4. ^ a b c d (id)kaskus.us(dipunundhuh tanggal 21 Mei 2011)
  5. ^ a b c (id)tabloidbintang.com(dipunundhuh tanggal 21 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sambel&oldid=815225"