Mikhail Saakashvili

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mikheil Saakashvili
მიხეილ სააკაშვილი
Mikhail Saakashvili

Mikheil Saakashvili sareng Presiden George W. Bush


Isih Mengku jabatan
Miwiti Mengku jabatan 
25 Januari 2004
Pejabat sadurungé Nino Burjanadze (pejabat)
Pengganti Dèrèng wonten

Lair 21 Desember 1967 (umur 46)
Tbilisi, Georgia SSR, Uni Soviet
Kabangsan Georgia
Partai pulitik Gerakan Nasional-Demokrat
Pasangan Sandra Roelofs

Mikhail Saakashvili (basa Georgia: მიხეილ სააკაშვილი) (miyos 21 Desember 1967 wonten ing Tbilisi) inggih punika satunggaling [hakim]], politikus sarta Presiden Georgia wiwit tanggal 25 Januari 2004.[1] Nama Saakashvili kapendhet saking nama Georgia Mikheil (utawi dipunkenal kanthi nama "Misha"). Punika dipunterjemahaken minangka Mixeil Saakašvili.[2]

Piyambakipun lulus saking Fakultas Hukum Internasional Universitas Negara Kiev (Ukraina) nalika taun 1992. Taun 1994, piyambakipun pikantuk gelar wonten ing bidang hukum saking Universitas Columbia (New York, Amerika Serikat) lan pikantuk gelar ingkang sami saking Universitas George Washington taun 1995. Taun 1995 ugi, piyambakipun pikantuk diploma saking Institut Internasional Hak-hak Asasi Manusia wonten ing Strasbourg (Perancis). [3]

Piyambakipun pinter micanten kanthi 6 basa kalebet Inggris, Perancis, lan Rusia. Jalur karieripun, antawisipun kalamphaken minangka pengacara wonten ing Patterson, Belknap, Webb & Tyler wiwitan taun 1995 wonten ing New York. Presiden Eduard Shevardnadze, ingkang saweg pados bakat timur ingkang brilian lan kagungan visi, milih piyambakipun. Piyambakipun dipuncelaki déning Zurab Zhvania ingkang nyambut damel kanggé Presiden Shevardnadze kanthi tugas pados tiyag enèm kanggé mlebet donya politik. Lajeng, piyambakipun medal minangka anggota Parlemen Georgia nalika Desember 1995 sesarengan kaliyan Zhvania. Kalih tiyang punika makili Uni Rakyat Georgia. Partai punika dipundhirikaken déning Shevardnadze.

Piyambakipun lajeng njabat Ketua Komite Parlemen Georgia ingkang nangani babagan penyusunan sistem pemilihan umum, badan hukum independen, lan kekiyatan pulisi bébas politik. Piyambakipun kondhang sanget wonten ing publik lan minangka tiyang angka 2 ingkang kawéntar sasampuning Shevardnadze. Piyambakipun jejuluk minangka Man of the Year déning kelompok jurnalis lan pendukung hak asasi manusia taun 1997. Nalika Januari 2000, Misha dipunangkat minangka Wakil Presiden saking Parliamentary Assembly of the Council of Europe.[4]

Tanggal 12 Oktober 2000, piyambakipun dados Menteri Kehakiman wonten ing pamarèntahan Shevardnadze. Piyambakipun miwiti reformasi utama kanggé mbrasta korupsi lan ngrombak sistem peradilan ingkang korup lan terkooptasi kepentingan politik. Pertengahan taun 2001, piyambakipun sebrangan kaliyan Menteri Ekonomi Vano Chkhartishvili, Menteri Negara Keamanan Vakhtang Kutateladze, lan Kepala Polisi Tbilisi Soso Alavidze. Misha nuduh tiyang-tiyang punika mendhet kauntungan saking sarujukan bisnis ingkang korup.

Misha mundur saking pamarènthan Shevardnadze tanggal 5 September 2001.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Nino Burjanadze
Presiden Georgia
25 Januari 2004—Sakmenika
Diganti déning:
Masih Menjabat