Marco Polo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Marco Polo

Potret Marco Polo[1]
Lair k. 1254
Venesia, Republik Venesia
Tilar donya 8 Januari 1324 (umur 69)
Venesia, Republik Venesia
Pasaréyan Gereja San Lorenzo
45°15′41″N 12°12′15″E / 45.2613°N 12.2043°E / 45.2613; 12.2043
Kabangsan Venesia (Italia)
Pagawéyan Saudagar, panjlajah
Dikawruhi amarga Perjalanan Marco Polo
Garwa Danta Badoer
Anak Fantina, Bellela, lan Moretta
Wong tuwa Bapa: Niccolò Polo
Asam ibu boten ngertos
tumb

Marco Polo (lair 15 September 1254 – tilar donya 8 Januari 1324 kanthi umur69 taun), punika satunggiling bakul lan panjlajah donya. Piyambakipun sangkanipun saking Venesia, sapunika wonten ing Italia. Marco Polo lajeng saking Eropah késah dhateng ing Cinten manglampahi Jalur Sutra, utawi jalur dharat (1271-1275). Sadhatengipun ing Beijing, rikala punika Cinten dipunkuwasani tiyang Monggolia (Tatar). Marco Polo lajeng ngabdi dhateng ratu Kublai Khan, laminipun 17 warsa. Lajeng wangsul dhateng ing Eropah. Sapunika manglangkungi segara, langkung tanah Jawi kaliyan pulo Sumatra (1292-1295).

Akeh crita sing misuwur lan aneh saka bangsa Eropa. Ing wektu iku, bangsa Barat ora ngerti donya Timur. Saperangane wong Pinter menehi panemu yen ta marco Polo pancen lunga tekan Cina, ananging ora tekan kabeh panggonan sing digambarake ana bukune (kayata Xanadu).

Salah sijine crita Marco Polo sing nyengsemake bangsa Indonesia yaiku critane kang aran ’’unicorn’’ utawa jaran sing nduweni sungu sing panemune dheweke weruh ana ing pulo Sumatra. Ananging Ilmu pengetahuan sing mbuktekake panemune iku dudu unicorn nanging yaiku sing diarani badak Sumatra.

Marco Polo lan Indonesia[sunting | sunting sumber]

Saperangane aran panggonan ing Indonesia kang ana ing buku cathetan Marco Polo, antarane:

  • Pulo Jawa Gedhe (pulo Jawa); sing dikira-kira amba banget amarga pante kidule ora sempet dijlajahi dheweke. Uja dicritakake ana ekspedisi perang utawa serangan saka Kubilai Khan maring Jawa lan ora kasile.
  • Pulo-pulo Sondur lan Condur (durung cetha); kira-kira kuwi saperangane pulo-pulo cilik ana ing Laut Cina Selatan sing atu digawe dadi pathokane pelayaran.
  • Pulo Pentam (pulo Bintan); sing disebutake panggonane saka ing selat Singapura
  • Kutha Malaiur (Melayu, utawa Palembang?); uga dicritakake raja-raja Melayu, kayata Paramasura.
  • Pulo Jawa Cilik (pulo Sumatra?); sing kira-kira bisa diarani Sumatra, amarga saka ciri khase yaiku ana komoditas lan kewane (gajah, badak, elang hitam) sing disebtake.
  • Kerajaan-kerajaan Ferlec (Perlak) lan Basma (Pasai?); uga dicritakake kerajaan tangga-tanggane sarta suku Battas (Batak) ing jerone alas.
  • Kerajaan-kerajaan Samara (Samudra) lan Dagroian (durung cetha); disebutake ana wit klapa (palem Melayu) lan legenda kanibalisme famili sing ninggal.
  • Kerajaan-kerajaan Lambri (Lamuri) lan Fansur (Barus); uga disebutake kanthi legenda wong menungsa sing duweni wulu lan buntut (orangutan?), kapur barus, lan sagu klapa.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sumber kang Pas durung mesthi iki, ananging foto iki saka lukisan abad ke-16 ing galeri Monsignor Badia ana ing Roma. Inskripsi: Marcus Polus venetus totius orbis et Indie peregrator primus. foto iki ana ing Nordisk familjebok Berg 1915, p. 1261

Sumber saka njaba[sunting | sunting sumber]


Tokoh Penjelajah Laut
Vasco da Gama - Bartolomeu Dias - Christopher Columbus - Marco Polo - Henrique sang Navigator
Alfonso de Albuquerque - Ferdinand Magellan - James Cook - Walter Raleigh - Cheng Ho - I Ching
Hernán Cortés - Gonzalo Jiménez de Quesada
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marco_Polo&oldid=840084"