Kunir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kunir
Curcuma longa
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
ordo: Zingiberales
kulawarga: Zingiberaceae
Genus: Curcuma
Species: C. longa
Jeneng binomial
Curcuma longa
Linnaeus[1]

Kunir (basa Indonésia: Kunyit, basa Inggris: Turmeric basa Latin: Curcuma longa) iku sajinis tetanduran empo-empon taunan saka kulawarga jaé, Zingiberaceae.[2] Tuwuhan iki asli saka tlatah Asia Kidul lan mbutuhaké temperatur antara 20°C lan 30°C lan kudu cukup curah udan taunan supaya bisa urip.[3] Tetanduran iki dipanèn saben taun lan dijupuk uwiné.

Nomenklatur lan taksonomi[sunting | sunting sumber]

Kingdom | Plantae (plants), Phylum | Magnoliophyta (flowering plants), Class | Liliopsida (monoctyledons), Order | Zingiberales (gingers, bananas, birds-of-paradise, heliconias, costus, cannas, prayer plants, arrowroots, etc.), Family | Zingiberaceae (ginger family), Genus | Curcuma (curcuma), Species | Curcuma longa (common turmeric),

Paédah[sunting | sunting sumber]

Kulinèr[sunting | sunting sumber]

Glepung kunir digunakna ing masakan Asia Kidul.
Glepung kunir

Kunir tuwuh liar ing alas Asia Kidul-wétan. Kunir dadi bumbu masakan. Utamane ing India, Persia, Thailand lan Malaysia. Kunir ora mung dadi campuran masakan karikari, nanging uga ing nasi lemak, rendnang lan sapanunggalané.

Ing Indonésia, godhong kunir digunakaké kanggo masak masakan PadhangPadhang. Kayata rendhang, saté padhang lan akèh jinis masakan liyané. Saliyané iku kunir uga minangka tanduran empon-empon sing migunani kanggo obatobat utawa jamu, sing bisa nglancaraké ilèn getih lan ngandhut dat antibiotik.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Curcuma longa information from NPGS/GRIN". www.ars-grin.gov. http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?12676. Retrieved 2008-03-04.
  2. ^ Chan, E.W.C. et al.; Lim, Y; Wong, S; Lim, K; Tan, S; Lianto, F; Yong, M (2009). "Effects of different drying methods on the antioxidant properties of leaves and tea of ginger species". Food Chemistry 113 (1): 166–172. doi:10.1016/j.foodchem.2008.07.090.
  3. ^ Materia Indica, 18261826, Whitelaw AinslieWhitelaw Ainslie, M.D. M.R.A.S., via Google Books

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kunir&oldid=829036"