Kari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Berbagai jenis kari sayuran dari India.
Murgh makhani (butter chicken).
Kari ayam India

Kari inggih punika asma kanggè pintén-pintén jénis pangananingkang dimasak kaliayan rémpah-rémpah ngantos gadahi raos tajam lan pédès. Kari inggih punika panganan asalipun saking Asia Selatan, utaminipun saking Indiaingkang sampun ngeluas ing sédaya ndanya ing kawasan Asia Pasifik lan Eropa.

Bumbu lan rémpah-rémpah ingkang dipunginaakén kanggè damél kari ménika anèka warni lan botén kawatés ing ketumbar, kunyit, merica, lombok, bubuk paprika, jinten, kayu manis, kapulaga, bunga lawang, kelabet, adas manis, godongsalam koja, lan cengkeh. Jenis rempah-rempah ingkang dipunginaaken gumantung jenis kari lan nagari asal panganan. Bubuk kari (curry powder) utawa masala inggih punika campuran saking pinten-pinten jenis bumbu lan rempah ingkang kawiwitan dipundamel dening tiyang [[Inggr ing zaman Kemaharajaan Britania amergi kangen kaliyan kari India.

ing bahasa-bahasa Dravida, kari menika sayuran ing saus utawa saus.[1] tembung kerja karughi ing basa Tamil menika goreng kaliyan lenga katah (utawi bakar). ing basa Kannada, kari ugi goreng utawa hidangan gorengan.[2] ing sebagian basa-basa India Selatan, kari secara harfiah menika lauk (pinten-pinten macam masakan sayuran lan daging) ingkang dimadang kaliyan sekul utawa roti. ing nagari-nagari Barat, curry sampun dados kosa tembung basa Inggriss panganan khas Asia Selatan lan Asia Tenggara ingkang dimasak kaliyan pinten-pinten rempah-rempah.

Kepopuleran kari sampun nyebar saking anak benua India ing khazanah masakan donya. saben nagari gadahi jenis kari khas ingkang dipunjumbuhaken kaliyan selera tiyang negari punika. Kari sampun dados panganan donya, lan diadopsi ingmasakan Thailand, masakan Inggris, lan masakan Jepang.[3]

Masakan India[sunting | sunting sumber]

Masakan India Utara[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: masakan India Utara
Kari sayuran khas India yang dihidangkan bersama chapati.

Masakan Punjab[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: masakan Punjab

Kari dari kawasan Punjabi dibuat dari masala (campuran rempah-rempah), ghee, mentega, susu krim. Kari khas Punjabi adalah maha di dal dan saron da saag (sarson ka saag).

Masakan Gujarat[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: masakan Gujarat

Masakan Gujarat mengenal cara penyajian makanan yang disebut thali, terdiri dari roti, daal atau kadhi, nasi, dan kari sayuran (sabzi).

Masakan India Timur Laut dan Nepal[sunting | sunting sumber]

Kari di India Timur Laut menggunakan sedikit rempah-rempah dibandingkan masakan dari daerah lain di India. Masakan di wilayah ini pengaruhi masakan negara tetangga seperti masakan Burma dan masakan Tibet, termasuk penggunaan daging yak.

Masakan India Selatan dan Sri Lanka[sunting | sunting sumber]

Kari dari Karnataka, India.

Masakan Andhra dan Telugu[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: masakan Andhra

Masakan khas Andhra Pradesh ing antawis kodi kura (kari ayam), ulavachaaru (sup kacang), chapala pulusu (kari ikan), utawa yatamamsam (kari kambing utawa domba).

Masakan Karnataka[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: masakan Karnataka

Kari khas Karnataka (ing bentuk sambar utawa saaru/rasam) dimadang kangge mangan awan, saha mangan ndalu, lan sarapan (utaminipun dipunsiapaken kaliyan idli lan wada.

Masakan Malayali[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: masakan Kerala

Kari khas tiyang Malayali kaliyan Kerala umumipun ginaaken santen lan godongsalam koja utawa godong kari (curry leaves). Biji moster dipunginaaken ingkang saben panganan kaliyan bumbu-bumbu sanes kadasta bawang bomnay, godong salam koja, lan ketokan lombok ingkang dipungoreng kaliyan lenga. Sadya inggih punika penyajian hidangan vegetarian khas Kerala. ing inggil godong gedhang dipunpanggenaken sekul lan lauk pauk kadasta parippu, papadum, sambar, rasam, aviyal, kaalan, kichadi, pachadi, injipuli, koottukari, dan acar.


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kari&oldid=835176"