Komisi Nasional Hak Asasi Manusia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Logo Komnas HAM
Indonesia
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg

Artikel iki bagéyan saka seri:
Pulitik lan pamaréntahan
Indonésia



Pamaréntahan




Negara liya · Atlas
 Portal pulitik

Komisi Nasional Hak Asasi Manusia utawi ingkang asring dipuncekak Komnas HAM inggih punikaslah satunggaling lembaga mandhiri ing Indonesia ingkang kedhudhukanipun sak tingkat kaliyan lembaga negara sanèsipun ingkaég gadhah fungsi kangge nindakaken kajian, perlindhungan, panaliten, penyuluhan, pemantauan, investigasi, lan mediasi dhateng perkawis- perkawis ingkang ngengingi hak asasi manungsa. Komisi punika madeg ing taun 1993 adhedhasar Keputusan Presidhen Nomor 50 Tahun 1993, ngèngingi Komisi Nasional Hak Asasi Manusia. Komnas HAM gadhah kelengkapan ingkang kaperang saking Sidang paripurna lan sub komisi. Kejawi saking punika, Komnas HAM gadhah Sekretariat Jenderal minangka unsur pelayanan. Ing wekdal sak punika, Komnas HAM dipunpandhegani dening Ifdhal Kasim.[1]

Ancasipun Komnas HAM[sunting | sunting sumber]

Ancasipun Komnas HAM inggih punika kados mekaten:

  1. Ngrembakakaken kahanan ingkang kondusif kangge nindakaken hak asasi manungsa kados ingkang sampun kaserat wonten ing Pancasila, UUD 1945, lan Piagam PBB saha Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia.
  2. Ningkataken perlindhungan lan negakaken hak asasi manungsa kangge ngrembakakaken pribadhi manungsa Indonesia kanthi wetah lan kaprigelanipun nindakaken partispasi wonten ing saperangan bidhang pagesangan.

Visi lan Misi Komnas HAM[sunting | sunting sumber]

Visi[sunting | sunting sumber]

Mujudaken perlindhungan lan negakaken Hak Asasi Manungsa kangge sedayanipun.

Misi[sunting | sunting sumber]

  1. Ningkatken tata cara makarya Komnas HAM dados lembaga ingkang propesional, gadhah wibawa, lan dipunpitados dening masarakat ing tingkat lokal, nasional, lan internasional.
  2. Nyipta kahanan ingkang kondusip kangge mujudaken perlindhungan lan negakaken HAM kangge ngrembakakaken pribadhi manungsa Indonesia ingkang wetah wonten ing masarakat ingkang kaintegrasi supados saged partisipasi ing maneka warna bidhang pagesangan.
  3. Ngrembakakaken jaringan kerja sama kanthi nyepeng kapintengan stakeholders kangge nglindhungi lan negakaken HAM.

Landhasan hukum Komnas HAM[sunting | sunting sumber]

Kangge nindakaken fungsi, tugas, lan wewenangipun kangge nggayuh punapa ingkang dados ancasipun Komnas HAM ngginakaken acuan instrumen- instrumen ingkang gayut kaliyan HAM, saking niku ing tingkat nasional utawi internasional.

  • Instrumen nasional:
  1. UUD 1945 beserta amendemennya;
  2. Tap MPR No. XVII/MPR/1998;
  3. UU No 39 Tahun 1999 Tentang Hak Asasi Manusia;
  4. UU No 26 tahun 2000 Tentang Pengadilan HAM;
  5. UU No 40 Tahun 2008 Tentang Penghapusan Diskriminasi Ras dan Etnis;
  6. Peraturan perundang-undangan nasional lain yang terkait.
  7. Keppres No. 50 tahun 1993 Tentang Komnas HAM.
  8. Keppres No. 181 tahun 1998 Tentang Komnas Anti kekerasan terhadap Perempuan
  • Instrumen Internasional:
  1. Piagam PBB, 1945;
  2. Deklarasi Universal HAM 1948;
  3. Instrumen internasional sanesipun ngengingi HAM ingkang sampun dipunsahaken lan dipuntampi dening Indonesia.

Periode 1993-1998[sunting | sunting sumber]

[2] Ing tanggal 7 Juni 1993, Presidhen Republik Indonesia ing wekdal punika, inggih Soeharto, kanthi wontenipun Keputusan Presiden No. 50 Tahun 1993, mbentuk Komisi Nasional Hak Asasi Manusia (Komnas HAM) lan ing wekdal ingkang sami, nunjuk pensiunan Mahkamah Agung RI, Ali Said kanggé nyusun komisi kasebat lan milih parra angotanipun. Keputusan Presidhen punika inggih wujud tindak lanjut saking rekomendasi Lokakarya ngengingi Hak Asasi Manungsa ingkang dipunwiwiti déning Departemen Luar Negeri RI lan PBB ingakng dipunadani ing Jakarta tanggal 22 Januari 1991. Lan salajengipun, ing tanggal 7 Desember 1993, pikantuk 25 nama ingkang sedayanipun inggih figur nasional lan dipuntunjuk dados anggota Komnas HAM. Adhedhasar Keppres No. 455/M Tahun 1993, ke-25 nama kasebat inggih punika:
  1. Ali Said (Ketua)
  2. Miriam Budiardjo (Wakil Ketua 1)
  3. Marzuki Darusman (Wakil Ketua 2)
  4. Baharuddin Lopa (Sekjen)
  5. Charles Himawan
  6. Nurcholis Madjid
  7. Roekmini Koesoemo Astoeti
  8. Hasan Basri
  9. Soegiri
  10. Soetandyo W
  11. Sri Soemantri M
  12. Munawir Sjadzali
  13. Djoko Sugianto
  14. Satjipto Rahardjo
  15. Aisyah Aminy
  16. Albert Hasibuan
  17. Djoko Moeljono
  18. A.H.S. Attamimi
  19. Arnold Achmad Baramuli
  20. Bambang W. Soeharto
  21. Muljadi
  22. Gani Djemat
  23. Clementino Dos Reis Amaral
  24. BN Marbun
  25. Asmara Nababan

Periode 1998-2002[sunting | sunting sumber]

[3]
  1. Djoko Soegianto (Ketua)
  2. Saparinah Sadli (Wakil Ketua 1)
  3. Bambang W. Soeharto (Wakil Ketua 2)
  4. Asmara Nababan (Sekjen)
  5. Charles Himawan
  6. Emil Salim
  7. Soetandyo Wignjosoebroto
  8. Soelistyowati Soegondo
  9. Saafroedin Bahar
  10. Harbrinderjit Singh Dillon
  11. Satjipto Rahardjo
  12. Albert Hasibuan
  13. B.N. Marbun
  14. Mohammad Salim
  15. Soegiri
  16. Samsudin
  17. Aisyah Amini
  18. Benjamin Mangkoedilaga
  19. Koesparmono Irsah
  20. Miriam Budiarjo
  21. Sri Soemantri
  22. Munawir Sjadzali

Periode 2002-2007[sunting | sunting sumber]

[4]
  1. Abdul Hakim Garuda Nusantara (Ketua)
  2. Zumrotin K. Susilo (Wakil Ketua)
  3. Amidhan
  4. Anshari Thayib
  5. M. Habib Chirzin
  6. Saafroedin Bahar
  7. Achmad Ali
  8. Soelistyowati Sugondo
  9. M. Said Nizar
  10. Samsudin
  11. Enny Soeprapto
  12. Chandra Setiawan
  13. Hasto Atmodjo Surojo
  14. MM. Billah
  15. Ruswiati Suryasaputra
  16. M. Farid
  17. Djoko Soegianto
  18. Koesparmono Irsan
  19. Hasballah M. Saad
  20. Taheri Noor

Periode 2007-2012[sunting | sunting sumber]

[5]
  1. Ifdhal Kasim (Ketua)
  2. Yosep Adiprasetyo (Wakil Ketua Bidang Internal)
  3. Nur Kholis (Wakil Ketua Bidang Eksternal)
  4. Ahmad Baso (Komisoner Sub Komisi Pengkajian dan Penelitian)
  5. Abdul Munir Mulkhan (Komisoner Sub Komisi Pengkajian dan Penelitian)
  6. Hesti Armiwulan (Komisoner Sub Komisi Pendidikan dan Penyuluhan)
  7. Saharuddin Daming (Komisoner Sub Komisi Pendidikan dan Penyuluhan)
  8. Kabul Supriadi (Komisoner Sub Pemantauan)
  9. Jhony Nelson Simanjuntak (Komisoner Sub Komisi Pemantauan)
  10. Syafrudin Gulma Simelue (Komisoner Sub Komisi Mediasi)
  11. M. Ridha Saleh (Komisoner Sub Komisi Mediasi)

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]