Kabupatèn Kutai Kartanegara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Kutai Kartanegara
Lambang Kabupaten Kutai Kartanegara

Lambang Kabupatèn Kutai Kartanegara
Lokasi Kalimantan Timur Kabupaten Kutai Kartanegara.svg

Peta lokasi Kabupatèn Kutai Kartanegara
Koordinat : 115°26'28"-117°36'43" BT
1°28'21" LU-1°08'06" LS
Motto: Bena Benua Etam
(Bahasa Kutai):"Peduli Daerah Kita"
Provinsi Kalimantan Wétan
Ibukutha Tenggarong
Jembar 27.263,10 km²
Pedunung  
 · Cacahé 547.422 jiwa (2005)
 · Kapadhetan 20 jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan 18
 · Désa/kelurahan 226
Dhasar hukum UU No. 27 Tahun 1959
Tanggal 1959
Dina dadi {{{hari jadi}}}
Pj. Bupati Sulaiman Gafur
Kodhe area telepon 0541 dan 0542
APBD Rp 3,73 Trilyun (2007)[1]
DAU {{{dau}}}
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: www.kutaikartanegarakab.go.id

Kutai Kartanegara (bisa uga disingkat: Kukar) iku kabupatèn ing provinsi Kalimantan Wétan.

Kabupatèn Kutai Kartanegara jembaré 27.263,10 km² lan jembar wilayah perairan kurang luwih 4.097 km² sing dipérang jroning 18 wilayah kecamatan lan 226 desa/kelurahan, kanthi pedunung cacahé 547.422 jiwa (2005).

Sacara geografis Kabupatèn Kutai Kartanegara dumunung antara 115°26'28" BT - 117°36'43" BT lan 1°28'21" LU - 1°08'06" LS kanthi wates-wates:

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Kutai Kartanegara minangka panerusan saka Kabupaten Kutai sadurungé dimekaraké ing taun 1999. Wilayah Kabupatèn Kutai, klebu Kutha Balikpapan, Kutha Bontang, lan Kutha Samarinda, sadurungé minangka wilayah kakuwasan Kasultanan Kutai Kartanegara ing Martadipura.

Taun 1947, Kasultanan Kutai Kartanegara ing Martadipura kanthi status Daerah Swapraja Kutai mlebu Federasi Kalimantan Timur bebarengan karo 4 Kasultanan liyané kaya Bulungan, Sambaliung, Gunung Tabur lan Pasir.

Dhaérah Swapraja Kutai diowahi dadi Dhaérah Istimewa Kutai sing arupa dhaérah otonom/dhaérah istimewa satingkat kabupatèn miturut UU Darurat No. 3 Taun 1953.

Taun 1959, status Dhaérah Istimewa Kutai sing dipimpin Sultan A.M. Parikesit dibusak. Lan adhedhasar UU No. 27 Taun 1959, dhaérah ini dipérang dadi 3 Daerah Tingkat II, yakuwi:

  1. Kuthamadya Balikpapan kanthi ibukutha Balikpapan
  2. Kuthamadya Samarinda dengan ibukutha Samarinda
  3. Kabupatèn Kutai kanthi ibukuth Tenggarong

Dhaptar Bupati Kutai Kartanegara (klebu Bupati Kutai)[sunting | sunting sumber]

No. Periode Jeneng Bupati Katrangan
1 1950-1960 A.M. Parikesit * Kepala Daerah Istimewa Kutai
2 1960-1964 A.R. Padmo * Bupati KDH Tingkat II Kutai pisanan sawisé pamaréntahan Daerah Istimewa Kutai
3 1964-1965 Roesdibiyono
4 1965-1979 Drs. H. Achmad Dahlan * Kapilih minangka Bupati Kutai 3 periode nganti tilar donya amarga kacilakan
5 1979-1984 Drs. H. Awang Faisyal
6 1984-1989 Drs. H. Chaidir Hafiedz
7 1989-1994 Drs. H. Said Sjafran
8 1994-1999 Drs. H.A.M. Sulaiman, MSc
9 1999-2004 Drs. H. Syaukani HR, MM * Bupati Kutai Kartanegara pisanan sawisé pamekaran Kabupaten Kutai
10 2004-2005 H. Awang Dharma Bakti, ST, MT * PJS Bupati Kutai Kartanegara nggantèkaké Syaukani, nanging ditulak legislatif lan sebagéyan masarakat
11 2005-2005 Drs. Hadi Sutanto * Dadi PJS Bupati Kutai Kartanegara sawisé Mendagri ngrévisi SK Pengangkatan Awang Dharma Bakti
12 2005-2008 Prof. Dr. H. Syaukani HR, MM * kapilih liwat Pilkada Kutai Kartanegara 1 Juni 2005
13 2008-2009 Sjahruddin * Dadi Pejabat Bupati Kutai Kartanegara
14 2009-2010 Sulaiman Gafur * Pejabat Bupati

Kecamatan[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Kutai Kartanegara dumadi saka 18 kecamatan yakuwi:

1. Anggana
2. Kembang Janggut
3. Kenohan
4. Kota Bangun
5. Loa Janan
6. Loa Kulu
7. Marang Kayu
8. Muara Badak
9. Muara Jawa

10. Muara Kaman
11. Muara Muntai
12. Muara Wis
13. Samboja
14. Sanga-Sanga
15. Sebulu
16. Tabang
17. Tenggarong
18. Tenggarong Seberang

Letak kecamatan kutai kartanegara.jpg
Kreteg ing Kutai

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]