Karajan Kutai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Prasasti Yupa
Calon Yupa ing Kutai

Karajan Kutai utawa Kerajaan Kutai Martadipura (Martapura) iku kerajaan paling tua ing Indonésia sing peninggalan sejarahé lan termasuk kerajaan Hindu. Kerajaan iki dibangun kurang luwih taun 400 Masehi ing Kutai Kalimantan Wetan dèning maharaja Kudungga. Kudungga iku penganut agama Buddha ning keturunané dadi penganut agama Hindu.

Sumber Sajarah[sunting | sunting sumber]

Peninggalan sajarah kerajaan Kutai sing misuwur yaiku 7 iji prasasti Yupa sing ditulis nganggo huruf Pallawa lan basa Sansekerta. Ing prasasti iki ana catetan yen Maharaja Kudungga iku pendiri kerajaan ini. Salah sijining keturunane yaiku raja Mulawarman (raja Kutai sing paling misuwur) tau nyelenggara'ake upacara sedekah 20.000 lembu kanggo para Pandita Brahmana ing Waprakeswara. Upacara iki dicatet para Brahmana ing prasasti Yupa. Ing salah sijining Yupa uga ana catetan yen Mulawarman tau nyelenggara'ake upacara korban emas kanggo para Brahmana. Uga ana catetan yen upacara Vratyastoma uga tau diselenggara'ake dening raja Aswawarman.

Politik[sunting | sunting sumber]

Salahsijining keturunan raja Kudungga yaiku Aswawarman dadi penganut Hindu lan dianggep sebagai Wangsakerta utawa pendiri keluarga raja. Raja Aswawarman iku dianggep dewa Ansuman utawa dewa Srengenge.

Ing abad 16, kerajaan iki takluk karo Kerajaan Kutai Kartanegara liwat perang. Raja Kutai Martadipura terakhir yaiku Maharaja Dharma Setia tewas dening Raja Kutai Kartanegara kaping 13 yaiku Aji Pangeran Anum Panji Mendapa.

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Karajan_Kutai&oldid=868223"