Kabupatèn Banggai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kabupaten Banggai salah sawijine Daerah Kabupaten ono Propinsi Sulawesi Tengah, ning Indonesia. Ibu Kota Kabupatenne nok ngone Luwuk. Kabupaten ini nduweni luas wilayah 9.672 km2 (data UU No 51/1999), lan jumlah penduduke 323.626 jiwo (2010).

Kabupaten Banggai ndisike awujud tilase Kerajaan Banggai nduweni wilayah Banggai daratan lan Bangai Kepulauan. Naliko tahun 1999 Kabupaen Banggai di mekarno dadi Kabupaten Banggai lan Kabupaten Banggai Kepulauan.

Kabupaten Banggai salah sawijine Kabupaten ndik Sulawesi Tengah sing nduweni potensi sumber daya alam sing melimpah, arupo hasil laut (iwak,urang, mutiara, rumput laut, lan liya liyane), rerupo hasil bumi (kopra, sawit, coklat, beras, kacang mente lan liya liyane) karo hasil tambang (nikel, sng lagi taraf eksplorasi) lan gas (Blok Matindok lan Senoro).

Kabupatèn Banggai
Lambang Kabupaten Banggai.png
Lambang Banggai
Motto: "---"
Gambar:Lokasi Banggai.jpg
Dina Dadi: ---
Ibukutha: Luwuk
Bupati: ---
Wakil Bupati: ---
Jembar
 - Total:

--- km²
Distrik
 - Cacahe:

9 kecamatan
Pedunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- --- jiwa
+/- --- jiwa/km²
Suku Bangsa: ---
Agama: Islam, Protestan, Katulik lan liyane
Basa: Basa Indonesia lan liyané

1. Wilayah Administrasi.[sunting | Sunting sumber]

Luas wilayah Kabupaten Banggai 9.672,70 km2 utowo kiro kiro 14,22 persen soko luase Wilayah Propinsi Sulawesi Tengah lan wilayah teritorial laut 20.309,68 km2 karo garis pantai dowone 613,25 km.

Kabupaten Banggai, karo ibu kotane Luwuk naliko tahun 2009 secara administrasi nduweni 18 kecamatan lan 339 deso/kelurahan. Wilayah Kabupaten Banggai sing paling akeh pegunungan lan perbukitan, lan dataran rendahe sing akeh umumme ono sakdawane pesisir pantai.

Soko dasar hasile sensus penduduk tahun 2010 karo BPS, jumlah penduduk Kabupaten Bangai tumeko 323.872 jiwo, dirinci Lanang 165.266 jiwo lan wadon 158.606 jiwo karo perbandingan jenis kelamin 104. Bantere pertumbuhan penduduk 0,45 persen per tahune, lan tingkat kepadatan penduduk roto-roto 31 jiwo/km2.

2. Obyek Wisata

2.1 Pantai Kilo Lima

Obyek wisata iki rame ditekani karo masyarakat kota Luwuk mergane panggone cedak karo kota. Deretan kios, kafe lan warung panganan dadi pemandangan khas. Ombak sing gudak gudakan nuju pantai ngiringi kesenengan pengunjung. Numpak perahu, nglangi, ski utowo selancar wujud atraksi sing iso di mainno ing pantai Kilo Lima. Sakwise atrasi pengunjung nglepaske kesel karo ngrasake panganan khas koyoto sego goreng, gedang goreng, utowo ngombe sing segerseger.

2.2 Cagar Alam Salodik

Salodik nduwe pemandangan alam sing apik panggone 27 km soko kota Luwuk. Nak arep nang Cagar Alam (Suaka Margasatwa) Salodik nganggo kendaraan rodo papat suwene 40 menit soko Kota Luwuk.

Daya tarik utamane Cagar Alam Salodik iku arupo banyu grojokan sing ngundak ngundak. Sak liyane banyu grojokan sing ono ketinggian 600 meter soko permukaan laut yo iku nduweni alas sing rimbun. Suworo manuk soko walike godong godongan sing rimbu y ooonp

Geografis[sunting | Sunting sumber]

--- Lintang kidul lan --- Bujur wétan

Pemerentahan[sunting | Sunting sumber]

Kabupatèn Banggai ketata saking 9 kecamatan, --- desa/kelurahan. Kecamatan-kecamatan ing Kabupatèn iki yaiku:

  1. Balantak
  2. Batui
  3. Boalemo
  4. Bunta
  5. Kintom
  6. Lamala
  7. Luwuk
  8. Pagimana
  9. Toili

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | Sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | Sunting sumber]


Bali menyang: Sulawesi Tengah
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Banggai&oldid=889628"