Donat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Donat

Donat kalebu jajanan kang digawé saka trigu.[1] Saliyané iku ana uga donat kang digawé saka kentang lan bahan liyané. [1]Donat lumrahé bentuké bunder lan ana bolongan ing tengahé.[1] Ananging ana uga donat kang ora ana bolongané tengahé.[1] Gawé donat kudu teliti, yèn ora, donat bisa ora dadi utawa mbegedat lan ora bisa ngembang.[1]

Ana aturan kang kudu digatégaké yèn arep nggawé donat.[1] Ragi kang arep kanggo nggawé donat kayata donat kentang ora kena dicampur uyah utawa mentéga, awit raginé bisa mati.[1] Ragi kang mati ora bisa ngembangaké adonan.[1] Déné uyah lan mentéga dicampuraké sawisé adonan setengah kalis.[1] Carané ngoreng uga kudu ati-ati supaya ora gosong.[1] Yèn donat wis katon kuning rada coklat kudu cepet diwalik, mundhak gosong.[1] Yèn arep mènèhi margarin, coklat utawa méses kanggo hiasan kudu ngenténi donat adem. [1]Tujuwané supaya méses utawa margarin ora léléh.[1] Yèn kepéngin nggawé donat kang bunder, carané bisa nganggo sumpit.

Donat Kentang[sunting | sunting sumber]

Donat kentang yaiku donat kang digawé saka kentang.[1] Bahan lan carané nggawé donat kentang ora béda adoh karo donat kang digawé saka trigu, ananging kanggo bahan dhasaré diganti kentang.[1] Kentang digodhog nganti empuk. [1]Sawisé iku banjur diocéki lan diuleg utawa dialusaké nganti kalis.[1] Kentang kang wis dadi adonan banjur dicampur karo bahan-bahan liyané kayata gula, endhog, mentega cair kang wis dipanasaké. Yèn wis kabèh bahan dicampuraké banjur diulèni nganti kalis ora kelet ing tangan. Banjur ditutupi nganggo lap utawa kain teles kang resik supaya donate bisa ngembang. Adonan kang wis kalis dijarke nganti 2 jam suwéné. Yèn wis ngembang banjur dibentuk lan digoreng utawa diopen. [1] Donat kentang uga bisa dihias karo coklat, meses, kèju, selé stroberi, sele nanas, mocca, lan liya-liyané.

Donat Ubi[sunting | sunting sumber]

Saliyané kentang, ubi utawa téla rambat uga kena digawé donat.[1] Téla rambat uga kena dikonsumsi déning wong kang kena diabétes. Ubi (Ipomoea batatas) kerep diolah dadi jajanan, kayata goréngan.[1]

Kanggo bahan dhasar nggawé donat, téla rambat nduwéni tékstur kang lembut. Donat saka tela rambat iki uga diproduksi ing Cimahi, Jawa Barat.[1] Ora mung kanggo jajanan, téla rambat uga bisa gawé wareg.[1] Téla rambat uga nduwéni manfaat tumrap kasehatan. Saliyané ngandhut serat, téla rambat uga ngandhut beta karoten, vitamin A, lan antioksidan kang bisa nangkal radikal bebas. Beta karoten utamané ana ing tela rambat kang rupané oranyé. Déné antioksidan akèh ditemokaké ing téla rambat kang rupané ungu. Saliyané iku téla rambat uga nduwéni oligosakarida kang fungsiné kanggo prebiotik lan uga ngandhut vitamin A, B6, E, lan K.

Donat saka téla rambat luwih empuk lan lembut teksturé tinimbang donat kentang.Wernané uga macem-macem miturut werna téla rambat kang dianggo. Donat iki nduwèni ganda ubi kang khas.

Donat Coklat[sunting | sunting sumber]

Donat coklat yaiku donat kang dihias utawa diwénéhi coklat ing bagéyan ndhuwur donat. Dadi separoné donat dihias karo coklat cair. Sawisé iku donat bisa diwuwuri karo meses, kacang, kacang almon, coklat putih cair, kena uga biskuit utawa mari. Saliyané iku uga kena diwènèhi woh kayata anggur, jeruk, utawa woh kalèng liyané.

Jinise Donat[sunting | sunting sumber]


Galeri[sunting | sunting sumber]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v (id)www.resep-resepmasakan.com(dipunundhuh tanggal 6 Mei 2011)
  2. ^ (id)http://resep.gramediamajalah.com/(dipunundhuh tanggal 6 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Donat&oldid=884417"