Bulus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bulus
Temporal range: Mangsa Trias - saiki
Bulus kotak Florida Terrapene carolina
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Sauropsida
ordo: Testudinata
Linnaeus, 1758
Subordo

Cryptodira
Pleurodira
Ngenani suku-suku Testudinata, uga deleng ing uraian.

Bulus lan penyu iku kéwan sisik kang dhuwèni sikil papat (4) kagolong kulawarga reptil. Kulawarga kéwan kasebut kalebu (ordo) Testudinata (utawaChelonians) iki asli lan gampang dikenali karana anané omah utawa batok(bony shell) kang atos lan kaku. Ing basa latin uga asring kasebut Trionyx cartilagineus.

Batok bulus iku kapérang dadi rong bagéan. Bagean ndhuwur kang nutupi geger kasebut karapas (carapace) lan bagéan ngisor (ventral, weteng) kasebut plastron. Banjur bagéan iki kapérang manèh dadi rong lapis. Bagéan njaba umumé arupa sisik-sisik gedhé lan atos, kaya gendhèng. Bagéan sing njero arupa lèmpèng balung kang kasusun rapet kayata bathok.

Ing kulawarga labi-labi (Trionychoidea) lan jenisé bulus brimbing, kulit nyabané ora ana sisiké lan bagéan njaba bathok ana balungé. Ing basa Indonésia, asring kita kenal lan kapérang dadi telung (3) kularawga kéwan kang kagolong bangsa, yaiku penyu (basa Inggris: sea turtles), labi-labi utawa bulus (freshwater turtles), lan kura-kura (tortoises). ing basa Inggris, kaperang dadi bulus dharat (land tortoises) lan bulus banyu tawa (freshwater tortoises utawa terrapins).


Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bulus&oldid=829546"