Batagor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Batagor
Grontol
Informasi
Asal Indonésia
Dhaérah Bandung
Penyajian lan bahan
Bahan Tahu lan glepung trigu

Batagor yaiku salah siji panganan khas kutha Bandung kang digawé saka tahu lan glepung trigu lan bumbu-bambu liya. Batagor yaiku cekakan saka tembung Baso Tahu Goreng.[1] Baso Tahu Goreng utawa batagor iki digawé saka campuran aci (glepung tapioka) lan daging iwak tengiri, kang banjur digorèng lan dipangan nganggo bumbu kacang sing legi lan rada pedhes, biyasané ditambah peresan banyu jeruk limau lan kécap.[2]

Jenis panganan iki akèh ing Bandung, Bogor, lan tlatah liya ing Jawa Barat, nanging saiki Batagor wis ngrambah lan disenengi masyarakat.[3]


Resèp[sunting | sunting sumber]

Batagor

  1. Bahan :
  • 250 gr iwak tenggiri, dialusaké
  • 250 ml banyu ès
  • 250 gr glepung kanji
  • 2 ler godhong brambang, diiris tipis
  • 2 ler slèdri, iris tipis
  • 3 bawang putih, dicacah alus
  • ½ - 1 sdt uyah
  • ½ sdt mrica bubuk
  • 6 buah tahu putih, ukuran 4 x 4 x 2 cm
  • 8 lembar kulit pangsit
  • minyak kanggo nggorèng
  1. Pelengkap :

Cara nggawé:

  1. Campur iwak lan banyu ès, diuleni nganti adonan kecampur. Tambahke glepung kanji, godhong bawang, slèdri, bawang putih, mrica lan uyah, dikudhak. Adonan dibagi dadi 3, kanggo isi tahu, isi pangsit lan sijine kanggo bakso.
  2. Tahu diiris miring dadi 2 bagian (bentuk segitiga). Tahu dibolongi ing tengahé, remah-remahé disisihaké. Adonan kanggo isi tahu dicampur karo remah-remah tahu, banjur diisikaké ing jroning tahu. Lakokaké tekan kabèh tahu keisi. Jupuk saklembar kulit pangsit, diisi nganggo adonan iwak,lakokaké tekan kulit pangsit entek.
  3. Minyak goreng dipanasake ing wajan, kanggo nggoreng tahu isi lan pangsit tekan wernané kuning semu coklat.
  4. Jupuk adonan iwak, dibentuk kanthi 2 sendhok, langsung dilebokake jroning minyak panas. digoreng tekan wernane kuning semu coklatan.
  5. Wadhahake tahu isi, pangsit lan bakso goreng ing dhuwur piring saji, lan diwenehi siraman saos kacang. Dipangan kanthi saus lombok lan kecap, uga bisa diwenenhi peresan jeruk nipis.[4]

Bumbu kacang:

  1. Bahan

Cara nggawe:

  1. Kabeh bahan dialusake kanthi blender.
  2. Banjur dimasak ngganggo geni sedheng nganti umeb lan bumbune dadi kenthel.[5]


Kandungan Gizi[sunting | sunting sumber]

Gizi ing batagor lumayan akeh, apamaneh bakul menenhi inovasi kanthi nyampurake sayuran, iwak kaya tenggiri lan tuna. Kakehan bakul batagor nganggo campuran iwak tenggiri. Iwak sing jeneng ilmiah 'Scomberomorus Commerson' nduweni manfaat kaya Omega 3 kanggo njaga kesehatan jantung, ngedhunake tekanan darah, uga penyakit liya sing ana hubungane karo penyumbatan pembuluh darah, sarta neken pertumbuhan sel-sel kanker. Iwak tenggiri uga ngandhut akeh protein.[6]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ana 2 pendhapat kang ngadhakake sajarah batagor, yaiku;

  • Pendhapat 1 : Sawijining dina ana mahasiswa kang kuliah ing perguruan tinggi ing Bandung kang lagi sibuk nggarap TA tekan wayah wengi. Sawijining wengi dheweke krasa luwe banjur metu saperlu golek panganan. Dheweke ketemu bakul bakso nanging bakul mau ora gelem nglayani amarga wis wengi lan bakal rugi. Kanggo nglangi rasa luwe dheweke terus meneho saran kanggo bakul bakso supaya nggoreng bakso tahu iku. Bakul mau sarujuk lan tanpa sadhar, dheweke wis nemokake resep panganan anyar saka panganan sing wis ana sakdurunge. Saka kono, jenenge batagor ditemokake, yaiku singkatan saka Bakso Tahu Goreng.[6]
  • Pendhapat 2 :Awale, bakul batagor dimulai ing tlatah Kopo dening bapak Isan taun 1973, saengga dikenal kanthi jeneng Batagor Isan, banjur pirang-pirang taun sakwise, pengusaha batagor tambah akeh, malah uga ana rumah makan kang khusus nyiapake batagor.[7]

Jenis-jenis Batagor[sunting | sunting sumber]

  • Batagor Kuah[8]
  • Batagor daging[9]
  • Batagor Iwak
  • Batagor bayam.[6]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1] Batagor (diaksés tanggal 8 September 2011)
  2. ^ (id)[2] Batagor (diaksés tanggal 8 September 2011)
  3. ^ (id)[3] Batagor (diaksés tanggal 8 September 2011)
  4. ^ (id)[4] Batagor (diaksés tanggal 9 September 2011)
  5. ^ (id)[5] Batagor (diaksés tanggal 9 September 2011)
  6. ^ a b c (id)[6] Batagor (diaksés tanggal 9 September 2011)
  7. ^ (id)[7] Batagor (diaksés tanggal 9 September 2011)
  8. ^ (id)[8] Batagor (diaksés tanggal 8 September 2011)
  9. ^ (id)[9] Batagor.org (diaksés tanggal 8 September 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Batagor&oldid=876470"