Slèdri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Slèdri
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Apiales
kulawarga: Apiaceae
Genus: Apium
Species: A. graveolens
Jeneng binomial
Apium graveolens
L.

Slèdri yaiku salah siji tanduran kang lumrah kita wéruhi ana sayur kayata sop, bakso, capcay lan salad.[1] Slèdri iku bisa dadi obat penyakit kulit, saliyané kuwi uga bisa kanggo ngilangaké racun ing getih lan warasaké alèrgi.[1] Saliyané digawé campuran samubarang slèdri uga bisa dicampur karo tanduran liya kayata timun, wortel, lan bit.[1] Slèdri sing jeneng latiné Apium Graveolens wis ana ing Eropa kidul kurang luwih ing abad 15.[1] Tanduran iki wis misuwur minangka dadi tamba utawa jamu, saliyané iku uga bisa kanggo nyedhepaké masakan.[1] Slèdri iki pranyata nduwé munpanggat kanggo ngilangaké ambu cangkem kang ora sedhep.[2] Amarga tanduran iki bisa nambahi ningkataké produksi idu ana njero cankem kita kang ampuh banget ngresiki bakteri kang ala sing bisa dadékaké mambu cangekemé dhéwé.[2] Mula kuwi aja mamang yèn ta mamah tanduran iki.[2]

Ing negara-negara maju akèh banget sing wis bisa manfaataké sakabèhing pérangan sing ana ing wit slèdri, nganti ora ana pérangan sing disingkrihi.[3] Pranyata akèh banget ing Indonesia kang gampang ditemokaké ing daérah pegunungan kang uripé liar ana alas.[3] Kayata ing daerah Yogyakarta, Pulo Jawa, Bali, Lombok, NTT lan sacedhake.[3] Mumpanggaté slèdri adoh sangisore 50% saka kasil panèn, sisané mung dijarké alum lan dadi lapuk bareng lemah. [3]


Jinising Slèdri[sunting | sunting sumber]

Slédri

Ana rong jinis selèdri yaiku:

  1. Slèdri Kuning[1]
  2. Slèdri Ijo[1] jinisé uga ana loro yaiku 1. Golden Crisp luwih misuwur jeneng selèdri lokal kang godhongé cilik-cilik,[1] 2. Giant Pascal kang godhonge gedhé-gedhé.[1]


Celery, raw
Nilai khasiat per 100 g
Tenaga 10 kkal   60 kJ
Karbohidrat     3 g
- Gula  1.4 g
- Serat pangan  1.6 g  
Lemak 0.2 g
Protein 0.7 g
Banyu 95 g
Vitamin C  3 mg 5%

Cara ngolah slédri[sunting | sunting sumber]

  1. Nyuburaké rambut, Carane yaiku resiki slédri 7-10 iji nganti resik.[4] Banjur digecek nganti alus.[4] Yèn ta bar kramasan, slèdri mau digosokaké rata ana kulit sirah kanthi alus pijetan tangané. Yèn wis rampung rambut ditutup andhuk kurang luwih sakjam.[4] Banjur diwisuh banyu nganti resik.[4] Iki dilakokake seminggu sepisan.[4]
  2. Ngedhunake kolesterol, Carane yaiku resiki oyode slédri 30 gram nganti resik.[4] Banjur godhog nganggo rong gelas banyu putih ngati sisa kurang luwih sagelas.[4] yen wis adhem, banjur disaring lan diunjuk kabeh.[4]
  3. Ngilangake alergi, Carane yaiku rong iji slèdri, telu iji wotel sedheng, lan siji tela bit sedheng diresiki resik.[4] Banjur digawe jus.[4] Unjuk jus mau ngati entek pas weteng ngelih.[4] Sadina digawe kaping loro.[4]
  4. Ngurangi kolik lan lara weteng, Carane yaiku 60 gram slèdri seger, sakros jae abang, siji gula aren.[4] Katelune banjur digodhog nganggo rong gelas banyu.yen wis adhem, banjur disaring lan diunjuk kabeh.[4] nganti sisa sagelas.[4] yen wis adhem, banjur disaring lan diunjuk kabeh.[4] yen wis adhem, banjur disaring lan diunjuk kabeh.[4]
  5. Ngobati watuk, Carane yaiku resiki 30 gram slèdri.[4] Banjur dikethok-kethok.[4] Digodhog nganggo telung gelas banyu nganti sisa sagelas banjur disaring.[4] Yen seneng bisa diwenehi madu. Digawe sadina ping pindho, esuk lan sore.[4]
  6. Ngobati bronkitis, Carane yaiku resiki 60 gram slèdri, 10 gram kulite jeruk mandarin, lan 25 gram gula aren.[4] Banjur dirajang, digodhog nganggo telung gelas banyu nganti sisa separone.[4] yen wis adhem, banjur disaring lan diunjuk kabeh.[4] yen wis adhem, banjur disaring lan diunjuk kabeh.[4] Digawe sadina ping pindho, esuk lan sore.[4]
  7. Ngudhunake dharah dhuwur, Carene yaiku resiki 100 gram slèdri, digecek nganti alus.[4] Ditambah sagelas banyu anget.[4] Banjur disaring.[4] Yen wis adhem diunjuk kaping pindho, esuk lan awan.[4]
  8. Ngobati mata kering, Carene yaiku godhong slèdri kang senger digawe lalapan.[4] Dimadhang saben dina.[4]
  9. Ngobati rematik, Carane yaiku diresiki godhong slèdri antarane 30-40 iji. Banjur disiram nganggo banyu panas.[4] Dimadhang kanggo lalapan.[4] Kaping pindho sadina.[4]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Kompas Online(Kaundhuh tanggal 27 April 2011)
  2. ^ a b c (id)[1](Kaundhuh tanggal 28 April 2011)
  3. ^ a b c d (id)[2](Kaundhuh tanggal 28 April 2011)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai (id)[3](Kaundhuh tanggal 30 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Slèdri&oldid=869177"