Amoeba

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Amoeba
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
krajan: Amoebozoa
filum: Tubulinea
ordo: Tubulinida
kulawarga: Amoebidae
Genus: Amoeba
Bory de Saint-Vincent, 1822
Species

Amoeba proteus
Amoeba dubia

Amoeba yaiku salah sawijiné kéwan kang kagolong krajan protista mèmper kéwan filum Rhizopoda, kang obah nganggo sikil semu (pseudopodia).[1] Amoeba iku kéwan kang nduwèni wangun awak kang ora tetep.[1] Amoeba padatan urip bébas ing banyu tawa, banyu segara, utawa papan sing nglendhut. Amoeba nduwèni sipat parasit ing jero awaké manungsa lan kéwan.[1]. Ukuran awak Amoeba kalebu gedhé banget kanggo ukuran protozoa, yaiku kira-kira 200-300 mikron.[2]. Saéngga Amoeba iku jinis Protista sing paling gampang diamati.

Struktur awak amoeba[sunting | sunting sumber]

Sèl amoeba diayomi mèmbran sèl. Ing jeroné ana organèl-organèl, antara liya inti sèl (nukléus), vakuola kontraktil, lan vakuola panganan.[2]

  • Mèmbran sèl utawa mèmbran plasma

Mèmbran sèl uga diarani plasmaléma. Plasmaléma nduwèni mupangat kanggo ngayomi protoplasma. Sitoplasma dibédakaké dadi ékstoplasma lan éndoplasma. Éktoplasma yaiku lapisan sing paling jaba, mapan ing cedhaké mèmbran plasma lan padatan nduwèni granula (granulosit). Déné ing éndoplasma ana inti siji, vakuola kontraktil siji, lan sawatara vakuola panganan.[2]

  • Inti sèl

Inti sèl ngatur kabèh kagiyatan sing kadadèn ing jero sèl.[2]

  • Rongga berdenyut (vakuola kontraktil)

Vakuola kontraktil dadi organ èkskrèsi sisa panganan. Vakuola kontraktil njaga supaya tekanan osmosis sèl luwih dhuwur tinimbang tekanan osmosis ing sakupengé.[2]

  • Rongga panganan (vakuola panganan)

Vakuola panganan yaiku dadi organ pancernan ing Amoeba. Panganan sing ora bisa dicerna bakal ditokaké liwat vakuola kontraktil.[2]

Habitat[sunting | sunting sumber]

Miturut papan uripé, Amoeba bisa dipérang dadi loro, yaiku:

  1. Entamuba histolytica, urip ing usus alus manungsa. Sipaté parasit lan nyebabaké lara weteng (disèntri)[2]
  2. Entamuba coli, urip ing jero usus gedhé (kolon) manungsa. Amoeba iki ora asipat parasit nanging sok-sok bisa agawé ngising terus [2]
  3. Entamuba gingivalis, urip ing jero rongga lambé lan bisa ngurai sisa-sisa panganan. Saéngga bisa ngrusak untu lan gusi [2]

Pancernan[sunting | sunting sumber]

Panganan Amoeba padatan arupa ganggang, baktèri protozoa liya, lan tanduran sing wis mati. Panganan dijupuk kanthi cara nyekel panganan lan obahé nganggo sikil semu banjur dilebokaké ing vakuola panganan lan dicerna ing jeroné.[4] Amoeba nyekel panganan kanthi mbentuk pseudopodia sing ngubengi panganan.[1] Pseudopodia kawangun amarga tloloran sitoplasma sing ngalami owah-owahan saka plasma gèl dadi plasma sol.[1] Pseudopodia ngubengi panganan banjur panganan dilebokaké ing jero sèl lan kawangun vakuola panganan.[1] Cara iki diarani fagositosis. Déné obahé amoeba diarani amoeboid.[1]

Ambegan[sunting | sunting sumber]

Ijolan gas kadadèn liwat kabèh lumahan awaké.[4] Oksigèn berdifusi saka banyu liwat mèmbran sèl lan mlebu ing jero sèl.[4] Oksigèn digunakaké kanggo ngoksidasi panganan, saéngga bisa ngasilaké tenaga lan dat karbondioksida (CO2).[4] Banjur CO2 ditokaké liwat mèmbran sèl.[4]

Réprodhuksi[sunting | sunting sumber]

Réprodhuksi amoeba yaiku kanthi cara sigar dhiri (mbagi awak). Ing kahanan sing trep, amoeba nganakaké panyigaran saben 15 menit. Prastawa iki diwiwiti saka panyigaran inti sèl (nucleus) dadi loro.[5] Banjur diterusaké panyigaran sitoplasma dadi loro, saben sitoplasma ngupengi inti sèlé.[5] Sabanjuré bagéyan tengah sitoplasma misah.[5] Pungkasané, sawisé sitoplasma wis pisah tenan kawangun rong sèl anyar sing saben sèl nduwé inti anyar lan sitoplasma sing anyar uga.[5] Yèn amoeba ing kahahan ora apik, kaya hawa sing adhem utawa kurang mangan, amoeba bakal nggawé kista.[5] Ing jero kista amoeba bisa sigar manèh dadi amoeba-amoeba anyar sing luwih cilik.[5] Yèn kahanan wis apik manèh, dhindhing kista pecah lan amoeba-amoeba anyar mau bisa metu.[5] Sabanjuré amoeba iki tuwuh nganti ukuran tartamtu kaya sadurungé sigar. [5]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Karmana, Oman.2007.Cerdas Belajar Biologi.Bandung : Grafindo
  2. ^ a b c d e f g h i j Amuba(diundhuh 19 September 2012)
  3. ^ (id)Klasifikasi Protozoa(diundhuh 23 September 2012)
  4. ^ a b c d e (id)Pencernaan, pernafasan, dan reproduksi Amoeba(diundhuh 22 September 2012)
  5. ^ a b c d e f g h (id)Perkembangbiakan amoeba dan bakteri(diundhuh 23 September 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amoeba&oldid=863524"