Foraminifera

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Foraminifera
Temporal range: 600 Ma
Precambrian - Recent
Live Ammonia tepida (Rotaliida)
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
krajan: Rhizaria
Superfilum: Retaria
filum: Foraminifera
d'Orbigny, 1826
Orders

Allogromiida
Carterinida
Fusulinida - extinct
Globigerinida
Involutinida - extinct
Lagenida
Miliolida
Silicoloculinida
Spirillinida
Textulariida
incertae sedis
   Xenophyophorea
   Reticulomyxa

Foraminifera utawi asring dipunwastani foram inggih menika salah satunggaling organisme sèl setunggal ingkang nggadhahi cangkang kalsit lan asring kawastanan rhizopoda (suku semu).[1] Foraminifera kalebet klompok ageng saking krajan protista kanthi pseudopodia.[2] Foraminifera mèmper kaliyan amoeba, nanging amoeba boten gadhah cangkang kados foraminifera kanggé ngayomi protoplasmanipun.[1] Cangkang utawi kerangka saking foraminifera saged dipundadosaken pitedah kanggé ngupadi sumber daya minyak, gas alam, kaliyan mineral ing salebeting bumi.[2] Cangkang foraminifera ngandhut kalsium karbonat (CaCO3).[3] Menawi foraminifera mati, cangkangipun lajeng mbentuk siti (tanah) globerina.[3] Siti menika ingkang fungsinipun dados pitedah wontenipun sumber minyak.[3] Foraminifera angsal panganan saking kasil fotosintesis alga ingkang nindakaken simbiosis wonten ing sangandhaping cangkang foraminifera.[3] Foraminifera padatanipun gesang wonten ing segara.[3]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Jinis-jinis foraminifera menika manéka werni. Foraminfera dipunklasifikasikaken miturut wangunipun cangkang kaliyan miturut caranipun gesang.[1]

Miturut wangun cangkang[sunting | sunting sumber]

Miturut wangun cangkangipun, foraminifera dipunpérang dados 3, inggih menika:

  • Arenaceous (Foraminifera ingkang cangkangipun pasiran).[1] Padatan dipuntemokaken ing dhaérah ekstrim, kadosta banyu payau utawi segara bagéyan jero.[1] Dipunwastani pasiran amarga wangunipun permukaan cangkang ketingal kasar kados kepyuran gendhis pasir.[1]
  • Porcelaneous (Foraminifera ingkang cangkangipun gampingan tanpa pori).[1] Padatanipun gesang kanthi cara solitèr, inggih menika mblusukaken cangkangipun ing salebeting sedimèn, kejawi tutugipun (aperture) ingkang methungul ing permukaan sedimèn.[1]
  • Hyalin (Foraminifera ingkang cangkangipun gampingan wonten porinipun).[1] Foraminifera jinis menika nggadhahi variasi wangun cangkang ingkang kathah sanget, kadosta lampu kristal kanthi ornamen ingkang njlimet, bening, kaliyan kinclong.[1]

Miturut caranipun gesang[sunting | sunting sumber]

Miturut caranipun gesang, foraminifera dipunpérang dados 2, inggih menika:


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (id)Foraminifera(dipunundhuh 16 November 2012)
  2. ^ a b Hemleben, C.; Spindler, M.& Anderson, O.R. (1989). Modern Planktonic Foraminifera. Springer-Verlag. pp. 363.
  3. ^ a b c d e Karmana, Oman.2007.Cerdas Belajar Biologi.Bandung : Grafindo (kaca 72)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Foraminifera&oldid=835361"