Sitoplasma

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sitoplasma iku bagéan sèl sing kabungkus membran sèl. Jroning sèl eukariota, sitoplasma minangka bagéan non-nukleus saka protoplasma. Jroning sitoplasma ana krangka sèl (sitoskeleton), manéka organel lan vesikuli ("gelembung"), sarta sitosol sing arupa cuwèran panggonan organel ngapung ing sajeroné. Sitosol ngisi ruang sèl sing ora dipanggoni organel lan vesikula lan dadi panggonan akèh réaksi biokimiawi sarta perantara transfer bahan saka njaba sèl menyang organel utawa inti sèl.

Senajan kabèh sèl nduwèni sitoplasma, saben jaringan utawa spesies nduwèni ciri-ciri sing béda antara siji lan sijiné.

Ing sajroning sitoplasma ana oraganel-organel sèl ing ngisor iki : 1) Mitokondria, fungsiné jroning prosès oksidasi . 2) Plastida, ing sajeroné ana klorofil, fungsiné kanggo fotosintesis . 3) Vakuola, fungsiné nyimpen zat panganan. 4) Ribosom, minangka papan sintésis protèin . 5) Retikulum Endoplasma, dibédakaké dadi loro :

  a) Retikulum Endoplasma kasar, minangka papan nèmpèlé ribosom .
  b) Retikulum Endoplasma alus .

6) Aparatus Golgi utawa Badan Golgi, fungsiné sacara aktif jroning sèkrèsi lan sintesis polisakarida . 7) Lisosom, perané jroning prosès matiné sèl-sèl .

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sitoplasma&oldid=825310"