Zat Kimia

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Banyu kaliyan uap inggih punika bentuk sanès saking zat kimia ingkang sami

Zat kimia inggih punika sadaya meteri kanthi omposisi kimia tartamtu.[1]. Tuladhanipun, satunggaling cuplikan toya nggadhahi sipat ingkang sami kaliyan perbandhingan antawisipun hidrogen tumrap oksigen ugi sami, sanadyan toya punika dipunpendhet saking lèpèn utawi dipundamel wonten ing laboratorium. Satunggaling zat murni boten saged dipundisahaken dados zat sanès kanthi prosès mékanis menapa kémawon.[2]. Zat kimia ingkang padatan dipuntemokaken ing padintenan antawisipun inggih punika toya, sarem (natrium klorida), kaliyan gendhis (sukrosa). Zat kimia punika awujud padhet, cair, utawi, gas, wonten ugi ingkang ngalami éwah-éwahan fase zat miturut éwah-éwahan suhu utawi tekanan.

Konsep babagan zat kimia kawentuk kanthi cetha ing pungkasan abad kaping 18 kanthi karyanipun kimiawan Joseph Proust ngengingi komposisi sawatawis senyawa kimia murni.[3]. Joseph Proust ngandharaken "Sedaya cuplikan satunggaling senyawa nggadhahi komposisi ingkang sami: inggih punika sadaya cuplikan nggadhahi proporsi ingkang sami, miturut massa, saking unsur kimia ingkang wonten ing senyawa kasebat." Punika kawentar minangka Hukum Komposisi Tetap kaliyan dados salah satunggaling dhasar saking kimia modern.

Pirsani Ugi[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Hill, J. W.; Petrucci, R. H.; McCreary, T. W.; Perry, S. S. General Chemistry, 4th ed., p5, Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, 2005.
  2. ^ Ebbing, D. D.; Gammon, S. D. General Chemistry, 7th ed., p12, Houghton Mifflin, Boston, Massachusetts, 2002.
  3. ^ Hill, J. W.; Petrucci, R. H.; McCreary, T. W.; Perry, S. S. General Chemistry, 4th ed., p37, Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, 2005.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zat_Kimia&oldid=1014294"