Uap

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Liquid phase eruption of Castle Geyser in Yellowstone Park
A temperature-versus-entropy diagram for steam
A Mollier enthalpy-versus-entropy diagram for steam

Uap minangka banyu ing fase gas . Biasane digawe kanthi nggodhok utawa nguap banyu. Uap sing kebak utawa digawe panas ora katon; Nanging, "uap" asring nuduhake uap udan, kabut sing katon utawa aerosol tetesan banyu sing dibentuk minangka kondensasi uap banyu. Entalpi penguapan minangka energi sing dibutuhake kanggo ngowahi banyu dadi bentuk gas nalika mundhak volume 1,700 kaping ing suhu lan tekanan standar ; pangowahan volume iki bisa diowahi dadi karya mekanik dening mesin uap kayata mesin jinis piston lan turbin uap, sing kalebu sub-klompok mesin uap. Mesin uap jinis piston duwe peran utama ing Revolusi Industri lan turbin uap modern digunakake kanggo ngasilake luwih saka 80% listrik ing saindenging jagad. Yen banyu cair bisa kontak karo permukaan sing panas banget utawa murup kanthi cepet ing sangisore tekanan uap, bisa nggawe bledosan uap .