Panguapan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Uap banyu sing wis nguap saka tèh panas kakondhènsasi dadi tetesan banyu. Gas banyu ora katon, nanging kebul tetesan banyu iku pitutuh saka panguapan sing diterusaké kondhènsasi

Panguapan utawa evaporasi iku prosès owah-owahan molekul sajeroning kahanan cuwèr (contoné banyu) kanthi spontan dadi gas (contoné uwab banyu). Prosès iki walikan saka kondhènsasi. Lumrahé panguapan bisa dideleng saka ilangé cuwèran kanthi alon-alon nalika kapapar gas mawa volume signifikan.

Rata-rata molekul ora duwé ènèrgi sing cukup kanggo ucul saka cuwèran. Yèn ora cuwèran bakal owah dadi uwab kanthi rikat. Nalika molekul-molekul silih tumbukan, molekul-melokul mau silih ijol ènèrgi sajeroning manéka drajat, gumantung kepriyé anggoné tumbukan. Sok-sok transfer ènèrgi iki abot sisih banget, saéngga salah siji molekul antuk ènèrgi sing cukup kanggo nembus titik umub cuwèran. Yèn iki dumadi ing cerak lumahing cuwèran molekul mau bisa mabur sajeroning gas lan "nguap"

Ana cuwèran sing katoné ora nguap ing suhu tinentu sajeroning gas tinentu (contoné lenga pangan ing suhu kamar). Cuwèran kaya ngéné iki duwé molekul-molekul sing cenderung ora nglantaraké ènèrgi siji lan sijiné sajeroning pola sing cukup kanggo mènèhi siji molekul "kacepetan lepas" - ènèrgi panas - sing diperlokaké kanggo owah dadi uwab. Nanging cuwèran kaya iki sejatèiné nguap, mung waé prosèsé adoh luwih alon lan mula iku ora katon.

Panguapan iku pérangan èsènsial saka siklus banyu. Ènèrgi srengéngé nggerakaké panguapan banyu saka samodra, tlaga, embun lan sumber banyu liyané. Sajeroning hidrologi panguapan lan transpirasi (sing nglibataké panguapan ing njero stomata tetanduran) kanthi kolèktif diistilahaké minangka evapotranspirasi.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Dari Ke
Padhet Cuwèr Gas Plasma
Padhet N/A Mencair Nyublim -
Cair Mbeku N/A Nguap -
Gas Ngristal Ngembun N/A Ionisasi
Plasma - - Rekombinasi/Deionisasi N/A