Stomata

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Stoma (tunggal) utawa cangkem godhong, sebagéyan gedhé transpirasi dumadi ing bagéyan iki.

Sawijining stoma (tunggal) utawa stomata (jamak) ya iku bolongan cilik kang ana ing èpidèrmis lan sisihan karo sèl jaga (guard cells) kang nyebabaké mbukak nutupé stoma kanggo ngatur metuné banyu ana ing kulit godhong, asring kasebut cangkèm godhong. Stoma uga duwéni mumpangat ana ing godhong nyebaraké jat-jat saka sakubengé. Mbukak nutupé stoma asebab anané fotosintèsis godhong lan turgo. Ing wayah awan kadadèn fotosintèsis, njalari sèl-sèl kang ana ing jéro, awujud gula (glukosa) uga nyebabaké dèning osmosis kang dhuwur, sahingga bisa nyerep banyu lan sèl dawa duwèni turgor kang dhuwur. Banjur stoma mbukak déning wengi kadadèn sakwaliké sahingga sèl stoma nutup.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stomata&oldid=983463"