Wektu Standar Jepang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Ordonansi Kamaharajan no. 167 dikeluarke tanggal 27 Desember tahun kaping wolulikur Meiji (1895).
Wikisource
Japanese Wikisource has original text related to this article:

Wektu Standar Jepang utawa JST (日本標準時 Nihon Hyōjunji?, utawa 中央標準時 Chūō Hyōjunji) ya iku zona wektu standar ing Jepang, sangang jam luwih dhisik saka UTC (cara jawané, kéné kalebu UTC+09:00). Nang kéné ora ana daylight saving time. Kala Perang Donya II, jenenge Wektu Standar Tokyo.

Wektu Standar Jepang padha karo Wektu Standar Korea, Wektu Indonesia bageyan Wetan, Wektu Standar Timor Leste lan Wektu Yakutsk (Rusia).

Sajarah[besut | besut sumber]

Sedurungé Zaman Meiji (1868–1912), saben dhaérah nduwèni zona wektu dhéwé-dhéwé ing endi penentuané berdasarkan zenith lokal. Nalikane transportasi modhèrn, kayata sepur, diadhopsi, pambagéyan wektu kaya ngéné marai mumet sirah. Tuladhané, ana bedané lintang sekitar limang derajat antarané Tokyo lan Osaka. Amarga kui, sepur kang mangkat saka Tokyo bakal tekan ing Osaka 20 menit luwih dhisik daripada wektu ing Tokyo. Ing taun 1886, Ordinansi no. 51 dikeluarké kanggo ngatasi masalah iki, isiné:

Ordonansi no. 51 (babagan perhitungan zona wektu adedasar Lintang Utama) - 13 Juli 1886

  • Lintang Utama ngliwati Observatorium Greenwich ing Inggris.
  • Garis lintang diitung kanthi pathokan ing Lintang Utama, 180 derajat mengetan lan mengulon. Derajat bernilai positif yen mengetan lan derajat bernilai negatif yen mengulon saka Lintanng Utama.
  • Wiwit 1 Januari 1888, 135 derajat lintang wetan bakal dinggo pathokan kanggo wektu standar sa Jepang, awit mekaten masalah perbedaan wektu terselesaikan.[1]
Planetarium Akashi, lokasine ngepasi 135° LT, lan ditetepke sebagai pathokan Wektu Standar Jepang.

Adhedasar ordonansi iki, wektu standar (標準時 Hyōjunji?) disèt 9 jam luwih dhisik daripada GMT (wong Jepang pas kui rung ngerti apa iku UTC). Kutha Akashi ing Prefektur Hyōgo lokasine ngepasi 135° LT, banjur ditepang kanthi jeneng Toki no machi (Kutha Wektu).

Kanthi aneksasi Taiwan ing 1895, Ordinansi no. 167 (gambare ana ing tengen) ditokaké kanggo ngganti jeneng Wektu Standar sedurunge menyang Wektu Standar Tengah (中央標準時 Chūō Hyōjunji?) lan nggawe Wektu Standar Kulon (西部標準時 Seibu Hyōjunji?) ing 120° LT kanggo Miyako, Kapuloan Yaeyama, Taiwan, lan Kapuloan Penghu.[2] Nalikane Korea dihabisi lan dijajah déning Jepang ing 1910, Wektu Standar Korea (UTC+8:30) tetep dinggo nganti 1912, barkui diganti Wektu Standar Tengah.

Wektu Standar Kulon kang ditrepké ing Taiwan lan pira-pira bagéyan saka dhaérah jajahan Okinawa, dibusak kanthi Ordinansi no. 529 ing 1937 lan diganti Wektu Standar Tengah.[3] Daerah jajahan Jepang kala Perang Donya kakalih, kayata Singapura lan Malaya, nganggo Wektu Standar Jepang, nanging berakhir sakwisé Jepang Nyerah.

Watara taun 1948–1951 Pandhudhukan Jepang nganggo daylight saving time (DST) wiwit Minggu kapisan sasi Mei jam 02:00 nganti Setu keloro sasi Sèptèmber jam 02:00, kajaba ing musim semi 1949 peralihan wektu dianakaké ing Ahad kapisan bulan April.[4] Ora let suwé iki ana wacana kanggo mbalikaké DST ing Jepang, nanging durung kelakon tekan saiki.[5][6]

Zona Wektu Zaman Kamaharajan Jepang[besut | besut sumber]

Ana loro zona wektu kang ditrepke ing Jepang lan sekitarÉ watara Januari 1896 lan Sèptèmber 1937:

Wekdal Jeneng Basa Jepang Romanisasi Dhaerah
UTC+08:00 Wektu Standar Kulon Jepang 西部標準時 Seibu Hyōjunji Okinawa Kulon lan Taiwan (deleng uga Wektu ing Taiwan)
UTC+09:00 Wektu Standar Tengah Jepang 中央標準時 Chūō Hyōjunji Laladan Jepang lan Korea (deleng uga Wektu Standar Korea)

Wiwit Oktober 1937, Wektu Standar Tengah Jepang uga ditrepké ing Okinawa Kulon lan Taiwan.

Dhata Pokok Zona Wektu IANA[besut | besut sumber]

Dhata Pokok Zona Wektu IANA nyimpen sazona wektu kanggo Jepang ing berkas zone.tab, kanthi jeneng Asia/Tokyo.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. 明治十九年勅令第五十一号(本初子午線経度計算方及標準時ノ件)
    (明治十九年七月十三日勅令第五十一号)
    • 英国グリニツチ天文台子午儀ノ中心ヲ経過スル子午線ヲ以テ経度ノ本初子午線トス
    • 経度ハ本初子午線ヨリ起算シ東西各百八十度ニ至リ東経ヲ正トシ西経ヲ負トス
    • 明治二十一年一月一日ヨリ東経百三十五度ノ子午線ノ時ヲ以テ本邦一般ノ標準時ト定ム
  2. 明治二十八年勅令第百六十七號(標準時ニ關スル件) - Wikisource
  3. 昭和十二年勅令第五百二十九號(明治二十八年勅令第百六十七號標準時ニ關スル件中改正ノ件) - Wikisource
  4. Paul Eggert; Arthur David Olson (2007-03-13). "Sources for time zone and daylight saving time data". Dijupuk 2007-03-23. 
  5. "Outline of the report on the National Conference on the Global Environment and Summer Time". The Energy Conservation Center, Japan. September 1998. Diarsip saka sing asli ing 2007-04-09. Dijupuk 2007-04-14. 
  6. Hongo, Jun, "Daylight saving: Is it finally time to convert?", Japan Times, 28 June 2011, p. 3.