Wangsa Joseon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
대조선국 (大朝鮮國)
조선왕조 (朝鮮王朝)
Karajan Joseon
Sam-Taeguk.svg
1392 – 1897 Flag of Korea 1882.svg
Flag Lambang negara
Taegukgi (sawisé 1883) Lambang Karajan Joseon
Location of Joseon
Téritori Joseon sawisé panelukan Jurchen déning Raja Sejong
Ibu kutha Hanseong
Basa Koréa
Agama Neo-Konfusianisme
Pamaréntahan Monarki
Wang
 - 1392 - 1398 Taejo (pisanan)
 - 1863 - 1897 Gojong (pungkasan)1
Yeong-uijeong
 - 1431 - 1449 Hwang Hui
 - 1466 - 1472 Han Myeonghoe
 - 1592 - 1598 Ryu Seongryong
 - 1894 Kim Hongjip
Era sajarah Karajan
 - Pambrontakan 1388 20 Mei 1388
 - Panobatan Taejo 1392 1392
 - Pengumuman pangriptan Hangul 9 Oktober 1446
 - Perang Pitung Taun 1592 - 1598
 - Invasi Manchu 1636 - 1637
 - Prajanjian Ganghwa 27 Februari 1876
 - Owah-wahan dadi kakaisaran 12 Oktober 1897
1Dadi Kakaisaran Koréa taun 1897

Wangsa Joseon, Chosŏn, Chosun, Choseon (Juli 1392Agustus 1910), yaiku sawijining negara berdaulat kang didegaké déning Yi Seong-gye kang saiki ditepungi minangka Korea.[1] Wangsa Joseon tahan sasuwéné 5 abad luwih.[1] Joseon didegaké sawisé lèngsèré Wangsa Goryeo kang ibukuthané ana ing Gaeseong lan banjur pindhah menyang Hanyang.[1] Wilayah Wangsa Joseon diambakaké nganti wates Kali Yalu lan Duman ana ing sisih lor sawisé suksès nelukaké bangsa Jurchen.[1] Joseon yaiku wangsa Konfusius kang paling suwé nyekel pamaréntahan ing donya.[1] Sawisé pandhéklarasian Kakaisaran Koréa taun 1894, mangsa kakuwasan wangsa iki rampung nalika diwiwitiné panjajahan Jepang taun 1910.[1]

Yi Seong-gye wong kang ngedagaké wangsa iki lan dhèwèke diangkat dadi Raja Taejo.[1] Dhèwèké iku salah siji anggota klan Yi saka Jeonju kang nglakokaké kudheta marang Raja Woo saka Goryeo.[1] Yi Seong-gye misuwur dadi ahli militèr kang lantip ana ing perang marang bajak laut Jepang kang ngganggu perairan Koréa.[1] Dhèwèké mindhahaké ibukutha saka Gaegyeong (saiki Gaeseong) menyang Hanseong lan ngedegaké kedhaton Gyeongbok taun 1394.[1]

Suksèsi kanthi patrilineal saka Raja Taejo ora tau pedhot nganti tekan jaman modhèrn.[1] Panguwasa pungkasan, Sunjong, utawa Kaisar Yungheui kang didhunaké kanthi peksa déning militèr Jepang saka kepala negara nalika taun 1910.[2] Panerus garis keturunan raja saka Wangsa Joseon saiki yaiku keturunan saka Yeongchinwang (Putra Makutha Uimin) lan Uichinwang (Pangéran Uihwa) adhiné Sunjong.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wangsa_Joseon&oldid=832530"