Wangsa Joseon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Karajan Joseon
대조선국 (大朝鮮國)
조선왕조 (朝鮮王朝)
1392–1897
Taegukgi (sawisé 1883) Lambang Karajan Joseon
Téritori Joseon sawisé panelukan Jurchen déning Raja Sejong
Kutha krajan Hanseong
Basa Koréa
Agama Neo-Konfusianisme
Pamaréntahan MonarkiG
Wang
 •  1392 - 1398 Taejo (pisanan)
 •  1863 - 1897 Gojong (pungkasan)1
Yeong-uijeong
 •  1431 - 1449 Hwang Hui
 •  1466 - 1472 Han Myeonghoe
 •  1592 - 1598 Ryu Seongryong
 •  1894 Kim Hongjip
Jaman sujarah Karajan
 •  Pambrontakan 1388 20 Mei 1388
 •  Panobatan Taejo 1392 1392
 •  Pengumuman pangriptan Hangul 9 Oktober 1446
 •  Perang Pitung Taun 1592 - 1598
 •  Invasi Manchu 1636 - 1637
 •  Prajanjian Ganghwa 27 Februari 1876
 •  Owah-wahan dadi kakaisaran 12 Oktober 1897 1897
Sadurungé
Sawisé
Goryeo
Kakaisaran Koréa
1Dadi Kakaisaran Koréa taun 1897

Wangsa Joseon, Chosŏn, Chosun, Choseon (Juli 1392Agustus 1910), ya iku nagara berdaulat kang didegaké déning Yi Seong-gye kang saiki ditepungi minangka Korea.[1] Wangsa Joseon tahan sasuwéné 5 abad luwih.[1] Joseon didegaké sawisé lèngsèré Wangsa Goryeo kang kutha krajané ana ing Gaeseong lan banjur pindhah menyang Hanyang.[1] Wewengkon Wangsa Joseon diambakaké nganti wates Kali Yalu lan Duman ana ing sisih lor sawisé suksès nelukaké bangsa Jurchen.[1] Joseon ya iku wangsa Konfusius kang paling suwé nyekel pamaréntahan ing donya.[1] Sawisé pandhéklarasian Kakaisaran Koréa taun 1894, mangsa kakuwasan wangsa iki rampung nalika diwiwitiné panjajahan Jepang taun 1910.[1]

Yi Seong-gye wong kang ngedagaké wangsa iki lan dhèwèke diangkat dadi Raja Taejo.[1] Dhèwèké iku anggota klan Yi saka Jeonju kang nglakokaké kudheta marang Raja Woo saka Goryeo.[1] Yi Seong-gye misuwur dadi ahli militèr kang lantip ana ing perang marang bajak laut Jepang kang ngganggu perairan Koréa.[1] Dhèwèké mindhahaké kutha krajan saka Gaegyeong (saiki Gaeseong) menyang Hanseong lan ngedegaké kedhaton Gyeongbok taun 1394.[1]

Suksèsi kanthi patrilineal saka Raja Taejo ora tau pedhot nganti tekan jaman modhèrn.[1] Panguwasa pungkasan, Sunjong, utawa Kaisar Yungheui kang didhunaké kanthi peksa déning militèr Jepang saka kepala nagara nalika taun 1910.[2] Panerus garis keturunan raja saka Wangsa Joseon saiki ya iku keturunan saka Yeongchinwang (Putra Makutha Uimin) lan Uichinwang (Pangéran Uihwa) adhiné Sunjong.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wangsa_Joseon&oldid=1056603"