Walang sangit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Walang sangit
Alydidae at Kadavoor.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Hemiptera
Famili: Alydidae
Génus: Leptocorisa
Spésies: L. oratorius
Jeneng binomial
Leptocorisa oratorius
Fabricius
Sinonim

Leptocorisa acuta

Walang sangit (Leptocorisa oratorius Fabricius, (Hemiptera:Alydidae); syn. Leptocorisa acuta) ya iku kéwan gegremetan kang dadi ama kang wigati tumrap wong tani, mligi ing tuwuhan pari ing Indonésia.

Walang iki karan: kungkang (Sunda), pianggang (Sumatera), lan tenang (Madura).[1]

Kéwan iki gampang dititèni saka awaké kang dawa watara 2 cm, wernané soklat semu klawu lan duwé tlalé kang karan proboscis kanggo ngisep sarining tetuwuhan. Walang sangit kalebu ordho Hemiptera, ya iku bangsané kepik sajati.

Walang sangit ngisep sarining tuwuhan ing gagang kembang lan pari nom sawisé mekatak. Manawa kaserang walang sangit, tuwuhan banjur kurang dat hara, malih kuning klorosis lan sabanjuré dadi ilang kekuwatané.

Jeneng sangit kajupuk saka ambu kéwan iki nalika keganggu, sanajan gegremet liya saka Alydidae uga ngasilaké ganda kang saèmper.

Minangka ama tuwuhan[besut | besut sumber]

Walang sangit kalebu ama kang nyerang tuwuhan pari sawisé ngembang kanthi cara nyesep cuwèran lasé pari kang njalari ijèné pari dadi kopong.[2] Ing Indonésia walang sangit dadi ama kang mbebayani tumrap tetanèn.[2] Saka 100.000 walang sangit saben héktar bisa ngurangi kasil panèn nganti 25 %.[2]

Yèn saben 9 dhapuran pari ana 5 walang bisa ngurangi kasil 15 %.[2] Kuwalitas gabah kang ditrajang walang sangit uga dadi èlèk. Walang sangit ngundhakaké Grain dis-coloration kang nggawé pari ora apik mutuné.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Tjahjadi, Nur (2001). Hama dan Penyakit Tanaman. Yogyakarta: Kanisius. p. 72. ISBN 978-979-413-009-4.
  2. a b c d e Hama Walang Sangit(dipunundhuh tanggal 6 April 2011)