Venus saka Willendorf

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Venus saka Willendorf

Venus saka Willendorf utawa Venus of Willendorf ya iku ukiran saka jaman Paleolitikum kang diukir saka watu gamping, sale kira-kira saka taun 25.000-21.000 SM.[1] Ukiran ini ditemukan di Willendorf, Austria.[1]

Sanajan ukurane padha tangan, karya seni iki dianggep monumental lan ekspresif kanthi bentuk kang organik.[1] Ukiran iki ngatonake bentuk oval gelombang kang nggambarake sirah, dada, torso lan pupu.[1] Bageyan rai, gulu lan sikil bageyan ngisor katon dieliminasekake.[1] Tangan lorone pangkon-pangkonan ing dada kang ora gampang dikenali amarga ora sampurna.[1] Adhedhasar spekulasi, pangukiran mung ing bageyan-bageyan tertemtu amarga berhubungan karo fungsi nyusoni lan reproduksi.[1]

Yen dibandingake ing sisi lorone, mula bageyan ngarepe luwih diprioritasake tinimbang bageyan mburi kang nandhakake barang iki pancen dideleng saka ngarep.[1] Amarga frontalitas ya iku karakter kang akeh dituduhake ing karya seni religius ing abad-abad candhake, kombinasi frontalitas lan simbolis kang kakehan iki disimpulake déning para ahli yen Venus of Willendorf minangka dewi kesuburan.[1]

Panemin iki minangka salah siji saka figur wong wadon prasejarah kang diwenehi jeneng Venus (jeneng dewi cinta lan ayune Romawi), Senajan ora ana bukti kang nuduhake sapa kang dilambangake déning ukiran mau.[1] Artefak-artefak iki duweni ukuran dada lan bokong kang kakehen, ngindikasekake yen anane gehayutane karokesuburan ya iku pelestarian sawijining spesies.[1]

Venus of Laussel[besut | besut sumber]

Venus of Laussel ya iku ukiran kang padha karo Venus of Willendorf, nanging diukir minangka relief.[1][2] Ukiran iki ditemokake ing Laussel, Dordogne, Perancis lan asale saka 25.000 SM-23.000 SM.[1] Bokong lan dadane duweni ukuran kang gegedhen lan tangane luwih katon jelas.[1] Dheweke nyekel sawijining sungu kewan kang diukir nganggo tangan tengene.[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Adams, Laurie Schneider (2001). A History of Western Art. McGraw-Hill. pp. 22–23. ISBN 0-07-231717-5. 
  2. ^ (en)Women in Prehistory, The "Venus" of Laussel, arthistory. Diundhuh tanggal 19 Mei 2010.