Venus saka Willendorf

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Venus saka Willendorf

Venus saka Willendorf utawa Venus of Willendorf ya iku ukiran saka jaman Paleolitikum kang diukir saka watu gamping, sale kira-kira saka taun 25.000-21.000 SM.[1] Ukiran ini ditemukan di Willendorf, Austria.[1]

Sanajan ukurane padha tangan, karya seni iki dianggep monumental lan ekspresif kanthi wujud kang organik.[1] Ukiran iki ngatonake wujud oval gelombang kang nggambarake sirah, dhadha, torso lan pupu.[1] Pérangan rai, gulu lan sikil pérangan ngisor katon dieliminasekake.[1] Tangan lorone pangkon-pangkonan ing dhadha kang ora gampang dikenali amarga ora sampurna.[1] Adhedhasar spekulasi, pangukiran mung ing pérangan-pérangan tinamtu amarga berhubungan karo fungsi nyusoni lan reproduksi.[1]

Yèn dibandingake ing sisih lorone, mula pérangan ngarepe luwih diprioritasake tinimbang pérangan mburi kang nandhakake barang iki pancen dideleng saka ngarep.[1] Amarga frontalitas ya iku karakter kang akèh dituduhake ing karya seni religius ing abad-abad candhaké, kombinasi frontalitas lan simbolis kang kakehan iki disimpulake déning para ahli yèn Venus of Willendorf minangka dewi kesuburan.[1]

Panemin iki minangka salah siji saka figur wong wadon prasajarah kang dijenengi Venus (jeneng dewi cinta lan ayune Romawi), Sanajan ora ana bukti kang nuduhake sapa kang dilambangake déning ukiran mau.[1] Artefak-artefak iki duwé ukuran dhadha lan bokong kang kakehen, ngindikasekake yèn anané gehayutane karokesuburan ya iku pelestarian sawijining spésies.[1]

Venus of Laussel[besut | besut sumber]

Venus of Laussel ya iku ukiran kang padha karo Venus of Willendorf, nanging diukir minangka relief.[1][2] Ukiran iki tinemu ing Laussel, Dordogne, Perancis lan asalé saka 25.000 SM-23.000 SM.[1] Bokong lan dadane duwé ukuran kang gegedhen lan tangane luwih katon jelas.[1] Dhèwèké nyekel sawijining sungu kéwan kang diukir nganggo tangan tengene.[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Adams, Laurie Schneider (2001). A History of Western Art. McGraw-Hill. kk. 22–23. ISBN 0-07-231717-5. 
  2. ^ Women in Prehistory, The "Venus" of Laussel, arthistory. Diundhuh tanggal 19 Mèi 2010.