Tlalé gajah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Infobox spesiesTlalé gajah
Heliotropium indicum
Indian Turnsole (Heliotropium indicum) W IMG 9746.jpg
Takson
-angiosperms ·
-mesangiosperms ·
-eudicots ·
-core eudicots ·
-asterids ·
-lamiids ·
OrdoBoraginales ·
KulawargaBoraginaceae ·
UpafamiliHeliotropioideae ·
GenusHeliotropium ·
SpesiesHeliotropium indicum
Masalah skrip: Fungsi "linkWithParentLabel" ora ana.
Modifica les dades a Wikidata

Tlalé gajah utawa Gajahan utawa Uler-uleran utawa Sangketan ya kuwi sawijining jinis suket kang pucuk galihé mlungker kaya déné tlalé gajah utawa uler. Tuwuhan sing duwé jeneng èlmiyah Heliotropium indicum iki akèh ditemoni ing pinggir dalan, pinggir tegalan lan ara-ara. Ing tlatah liya, tethukulan iki sinebut kanthi jeneng bandotan lombok, buntut tikus, ekor anjing, tusuk kondhé, cocok bero, djingir ajam, lan langun.

Wedharan[besut | besut sumber]

Suket kang bisa tuwuh nganti dhuwur 1 mèter iki minangka tuwuhan taunan sing duwé galih kuwat, kasar lan duwé cawang. Oyodé tunggang. Godhong ijo bunder kanthi dawa 3-15 sèntimèter lan amba 2-10 sèntimèter. Kembangé dawané 2–3 mm werna putih.[1] Tuwuhan iki asalé saka Asia lan nyebar ing Amèrikah Sarékat.[2] Wit iki akèh ditemokaké ing tlatah kanthi mangsa tropis, subtropis nganti sedhengan. Suket iki akèh ditemoni ing pinggir dalan, ara-ara, papan sing akèh sunar srengéngé, dhataran cendhèk nganti dhuwur 800 mèter sakduwuré samodra.[3]

Piguna[besut | besut sumber]

Kabèh perangan tuwuhan iki bisa dimupangataké dadi tamba. wiwit saka oyod tumeka godhong.[4] Mupangat saka tethukulan iki kaya déné:

  • Nambani kencing watu
  • Netralisir upas
  • Ngatasi awak mriang ing bocah
  • Ngobati watuk
  • Ngobati migrain
  • Nambani gondhongen
  • Nambani candidiasis
  • Ngatasi haid kang ora lancar
  • Ngobati gatel
  • Nambani bisul[5]

Cara migunakaké tuwuhan iki ya kuwi kanthi nggodhog perangan saka suket iki ing banyu umub banjur diombé.

Èfèk samping[besut | besut sumber]

Tuwuhan iki duwé zat kaya ta pyrrolizidine alkaloid indicine, indicine-N-oxide, acetyl-indicine, indicinine, heleurine, heliotrine, supinine, supinidine, lan lindelofidine menawa dikonsumsi ing gunggung akèh lan wektu suwé bisa marai èfèk toksik kumulatif ing ati.[6]

Gladri[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pecut jaran

Bérokan

Suket mutiyara

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "Heliotropium indicum (Indian heliotrope)". CABI Invasive Species Compendium. Retrieved 2020-07-13.
  2. "Heliotropium indicum (Indian heliotrope): Go Botany". gobotany.nativeplanttrust.org. Retrieved 2020-07-13.
  3. Jitunews.com (2015-07-18). "Sangketan, Terna Ampuh Peluruh Infeksi Paru". Jitunews.com (in Indonesia). Retrieved 2020-07-13.
  4. VIVA, PT VIVA MEDIA BARU- (2016-12-15). "Sangketan, Rumput Liar yang Kaya Manfaat". www.viva.co.id (in Indonesia). Retrieved 2020-07-13.
  5. brilio.net. "Mengenal daun sangket, tanaman liar yang kaya manfaat". brilio.net (in Inggris). Retrieved 2020-07-13.
  6. "Useful Tropical Plants". tropical.theferns.info. Retrieved 2020-07-13.