Tapak liman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tapak liman
Elephantopus scaber in Narshapur forest, AP W2 IMG 0829.jpg
Tapak liman, Elephantopus scaber ing India
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Asterales
Famili: Asteraceae
Génus: Elephantopus
Spésies: E. scaber
Jeneng binomial
Elephantopus scaber
L.
Sinonim[1]
  • Elephantopus carolinensis G.Mey.
  • Elephantopus sordidus Salisb.
  • Scabiosa cochinchinensis Lour.
  • Elephantopus plurisetus (O.Hoffm.) Clonts, syn of subsp. plurisetus
  • Elephantopus sinuatus Zoll. & Moritzi, syn of var. sinuatus
  • Asterocephalus cochinchinensis Sprengel

Tapak Liman (Elephantopus scaber L.) iku jinis tetuwuhan kang gampang thukul ing ngendhi waè.[2] Tapak liman gampang tinemu ing pekarangan omah kang akèh sesuketane.[2] Tuwuhan iki kalebu tuwuhan sesuketan kang gampang tinemu ing palemahan umum kaya ta sawah lan pekarangan sing ora digarap.[2] Tuwuhan iki tukulane mbentuk kaya lembaran-lembaran nyumurupi wujud bintang.[2]

Tapak Liman[besut | besut sumber]

  1. Jeneng ilmiah: (Elephantopus scaber L.)
  2. Sinonim: Asterocephalus cochinensis,Spreng. ,Scabiosa cochichinensis,Lour.
  3. Familia: Compositae(Asteraceae)

Tapak liman kalebu tuwuhan compositae.[3]

Kandhungan[besut | besut sumber]

Godhonge duwé kandhungan: elephantopin, deoxyelephantopin, isodeoxyelephantopin.[2] Kamot uga stigmasterol turunan steroid kang bisa micu anané nafsu berahi.[2] Kembange ngemot flavonoidaluteolin-7-glucosida lan oyote duwé kandhutan epiprielinol, Lupeol, lan stigmasterin.[2]

Sifat lan Khasiat[besut | besut sumber]

Rasane rada pait pedes, sipaté sejuk, astringen. Nduweni kasiat kanggo nambani mriyang (antipiretik), antibiotik, antiradang, peluruh kencing (diuretik), peluruh dahak, peluruh haid, afrodisak, ngilangake bengkak, penawar racun (detoksikan), nggawe rikat wetuné nanah dan pelembut kulit.[4]

Aanachuvadi.jpg

Kagunan[besut | besut sumber]

Pérangan sing dianggo Pérangan tuwuhan kang kerep kanggo obat ya iku herba lan oyod-oyode.[2] Sawisé dijabut, dikumbah resik banjur digaringaké kanggo disimpen lan digunakaké saprelune.[2] Indikasi Herba tapak liman dianggo kanggo ngusadani:

  • Influenza, awak panas, lara tenggorokan, batuk rejan (pertusis),
  • Radang mripat, sariawan, abses,
  • Radang polo (epidemik ensefalitis B),
  • Radang ginjel akut lan kronis,
  • Radang kemih, keputihan,
  • Busung banyu (asites), awak bengkak (beri-beri),
  • Dhiare, disentri, weteng busung(kembung),
  • Ora ana gairah sèksual,
  • Dicokot sawer.

Oyod tapak liman dianggo kanggo ngusadani:

  • Radang hati (hepatitis),
  • Nglancarake prosès babaran, perawatan sawisé nglairaké,
  • Awak panas nalika malaria.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. The Plant List, Elephantopus scaber L.
  2. a b c d e f g h i Pd Persi
  3. Masenchipz.com (diundhuh tanggal 27 April 2011)
  4. Situs IPTEK(diundhuh tanggal 27 April 2011)