Taman Nasional Chapada dos Veadeiros

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kawasan Cerrado ingkang Dipunlindhungi: Chapada dos Veadeiros lan Taman Nasional Emas
Veadeiros4 leofleck.jpg
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Brasil Edit this on Wikidata
Laladan 647 km2 (6.96×109 sq ft)
Paugeran ix, x
Rujukan [[1] 1035]
Koordhinat 14°05′S 47°40′W / 14.08°S 47.67°W / -14.08; -47.67
Prasasti 2001 (Sèsi ke-25)
Situs jaringan www.chapada.com
Taman Nasional Chapada dos Veadeiros kapernah ing Brasil
Taman Nasional Chapada dos Veadeiros
Pernahé Taman Nasional Chapada dos Veadeiros

Taman Nasional Chapada dos Veadeiros dumunung wonten ing Chapada dos Veadeiros, sawijining dataran tinggi kuna ingkang dipunprakirakaken yuswanipun sampun 1,8 miliar taun.[2] Basisipun wonten ing praja Goias wonten ing Brasil, taman punika dipundhirikaken wonten ing tanggal 11 Januari 1961 déning Présidhèn Juscelino Kubitscheck lan kadhaptar minangka Situs Warisan Donya déning UNESCO wonten ing taun 2001. Taman punika mapan ing aréa ingkang wiyaripun 655 kilomèter persegi lan dipunkelola déning IBAMA.

Géografi[besut | besut sumber]

Iklim[besut | besut sumber]

Suhu taunan rata-rata sakitar 24-26 derajat Celcius, antawis ingkang minimal ing angka 4-8 derajat Celcius lan dumugi maksimum wonten ing angka 40-42 derajat Celcius.

Inggil[besut | besut sumber]

Kanthi inggil tlatah antawis 600 lan 1650 mèter, taman punika minangka dataran paling inggil wonten ing Brasil Tengah. Titik paling inggil saking taman lan praja Goiás inggih punika Serra da Santana, wonten ing inggil 1691 mèter ing nginggil lumah laut.[3]

Formasi wewatuan[besut | besut sumber]

Formasi wewatuanipun minangka salah satunggal ingkang paling sepuh ing planit punika. Ing mrika wonten kuarsa kanthi singkapan kristal. Wewatuan punika dipunèkspor lan reginipun awis sanget wonten ing Jepang lan Inggris, ing pundi wonten ing sapèrangan dékade wewatuan mau dipun-ginakaken kanggé indhustri. Sakmenika, para terapis lan pecinta alam pados ènergi lan kekiyatan kanggé marikaken, inggih punika saking kristal lan saking papan - papan kados Alto Paraiso. Wewatuan kristal dumunung wonten ing lemah gembur Cerrado utawi padang rumput ingkang kabikak. Tuwuhing alas ugi taksih kapanggih wonten ing tlatah mau ing pundi langkung saking 25 jinis anggrek saged kapanggihaken wonten ing mrika, kejawi spésies Brasil sanès kados Pau d'Arco Roxo, Copaíba, Aroeira, Tamanqueira, Jerivá, Buritis lan Babaçu. Kali utama wonten ing taman punika inggih Rio Preto, anak kali saking Kali Tocantins. Sadawaning jaluripun, wonten kathah sanget air terjun kados Air Terjun Rio Preto (120 mèter, 80 mèter ing dhasar) lan Air Terjun Cariocas. Ngarainipun ugi éndah, kanthi dinding dumugi 40 mèter inggil lan lembah dumugi 300 mèter.

Fauna lokal[besut | besut sumber]

Fauna wonten ing tlatah punika kalebet spésies ingkang sampun kaancem cures kados ta rusa pampas (wonten ing papan punika dipunkenal minangka veado campeiro), rusa rawa (cervo do pantanal), serigala maned (lobo guara), jaguar, lan sanès - sanèsipun kados rhea (ema), seriema, tapeti, armadillo raksasa (tatu canastra), trenggiling (tamanduá), capybara (capivara), tapir (anta), tukan kanthi cucuk ijem (tucano de bico verde), hering cemeng (urubu), lan hering raja (urubu rei).[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. http://whc.unesco.org/en/list/1035
  2. Pinto, Fernanda Iema. "Chapada dos Veadeiros" (ing basa Portuguese). Folha Online. Dijupuk 2013-03-17. 
  3. Chapada dos Veadeiros-Pico 1691, Brazil
  4. http://www.portaldésaojorge.com.br/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=14 Situs web mengenai info pariwisata Chapada dos Veadeiros


Pranala njaba[besut | besut sumber]

Koordhinat: 14°05′S 47°40′W / 14.083°S 47.667°W / -14.083; -47.667