Sumsum balung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sèl-sèl sing ana ingsumsum balung (Gray's Anatomy)

Sumsum balung (Inggris: bone marrow, medulla ossea) iku jaringan empuk sing tinemu ing rongga interior balung sing dadi papan prodhuksi sapérangan gedhé sèl getih anyar. Ana rong jinis sumsum balung:

  • sumsum abang, dikenal uga minangka jaringan myeloid. Sèl getih abang, keping getih, lan sapérangan gedhé sèl getih putih diasilaké ing sumsum abang.
  • sumsum kuning. Sumsum kuning ngasilaké sèl getih putih lan wernané saka sèl-sèl lemak sing akèh dikandhut sajeroning sumsum kasebut.

Kaloro tipe sumsum balung kasebut ngandhut akèh pembuluh lan kapilèr getih.

Nalika lair, kabèh sumsum balung iku sumsum abang. Sairing karo tuwuhing manungsa, tansaya akèh sing owah dadi sumsum kuning. Wong diwasa nduwèni rata-rata 2,6 kg sumsum balung sing watara setengahé iku sumsum abang. Sumsum abang tinemu mliginé ing balung pipih kaya balung pinggul, balung dhadha, tengkorak, balung iga-iga, balung geger, balung walikat, lan ing pérangan empuk ing pucuking balung dawa femur lan humerus. Sumsum kuning tinemu ing rongga interior pérangan tengah balung dawa.

Ing kahanan nalika awak kélangan getih sing akèh banget, sumsum kuning bisa diowahi manèh dadi sumsum abang kanggo ningkataké prodhuksi sèl getih.

Rujukan[besut | besut sumber]

Sistem limfatik - edit

Simpul limfa | Limfa | Limfosit | Saluran limfa | Duktus toraks | Sumsum balung | Limpa | Timus | Amandel