Balung walikat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Balung walikat
Scapula ant.jpg
Scapula kiri - katon ngarep (fascia costalis)
Scapula post.jpg
Scapula kiri - katon mburi (fascia dorsalis)]]

Jroning anatomi manungsa, balung walikat utawa scapula iku balung sing ngubungaké humerus (balung lengen ndhuwur) lan clavicula (balung selangka).

Ikhtisar[sunting | sunting sumber]

Scapula mbentuk bagéan posterior saka gelang bahu. Awangun pipih lan wajik. Sacara anatomis, nduwèni loro praèn (permukaan) (fascia), 3 pinggir (margo), lan 3 pojok (angulus).

Ing bagéan anterior, ana fossa (alur) subscapularis, yakuwi papan nèmpèlé otot subscapularis.

Bagéan permukaan posterior dipérang déning spina scapula dadi fossa suprapinosus lan fossa infraspinosus. Ing manungsa lan sawetara karnivora, ing ujung spina scapula ana bagéan acromion. Bagéan khas liyané yaiku processus coracoideus yakuwi tonjolan sing asal saka bagéan utama scapula dhéwé (dudu spina). Ujung saka processus iki ditèmpèli déning akèh otot kaya otot coracobrachialis.

Ing sacedhaké bagéan ngisor processus coracoideus ana angulus lateralis, lan siji bagéan kaya cekungan sing diarani cavitas glenoidales. Ing cavitas iki papan nèmpèlé bonggol kepala saka humerus.

Scapula mawa sendhi karo clavicula ing acromion.

Panèmpèlan[sunting | sunting sumber]

Otot-otot sing nèmpèl ing scapula:

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Balung_walikat&oldid=822610"