Balung walikat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Balung walikat
Scapula ant.jpg
Scapula kiri - katon ngarep (fascia costalis)
Scapula post.jpg
Scapula kiri - katon mburi (fascia dorsalis)]]

Sajeroning anatomi manungsa, balung walikat utawa scapula iku balung sing ngubungaké humerus (balung lengen ndhuwur) lan clavicula (balung selangka).

Ikhtisar[besut | besut sumber]

Scapula mbentuk pérangan posterior saka gelang bahu. Awangun pipih lan wajik. Sacara anatomis, duwé loro praèn (lumah) (fascia), 3 pinggir (margo), lan 3 pojok (angulus).

Ing pérangan anterior, ana fossa (alur) subscapularis, yakuwi papan nèmpèlé otot subscapularis.

Pérangan lumah posterior dipérang déning spina scapula dadi fossa suprapinosus lan fossa infraspinosus. Ing manungsa lan sawetara karnivora, ing ujung spina scapula ana pérangan acromion. Pérangan khas liyané ya iku processus coracoideus yakuwi tonjolan sing asal saka pérangan utama scapula dhéwé (dudu spina). Ujung saka processus iki ditèmpèli déning akèh otot kaya otot coracobrachialis.

Ing sacedhaké pérangan ngisor processus coracoideus ana angulus lateralis, lan siji pérangan kaya cekungan sing diarani cavitas glenoidales. Ing cavitas iki papan nèmpèlé bonggol kepala saka humerus.

Scapula mawa sendhi karo clavicula ing acromion.

Panèmpèlan[besut | besut sumber]

Otot-otot sing nèmpèl ing scapula:

Uga delengen[besut | besut sumber]