Samuel Johnson

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Samuel Johnson LLD MA
Samuel Johnson by Joshua Reynolds.jpg
Samuel Johnson c. 1772,
painted by Sir Joshua Reynolds

Lair 18 September 1709

(O.S. 7 September)
Lichfield, Staffordshire, Great Britain
Pati Cithakan:Death-date and age
London, Great Britain
Pakaryan essayist, lexicographer, biographer, poet
Bangsa English
Kulawarga Elizabeth Jervis Porter
Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Samuel Johnson utawa kang luwih dikenal Dr. Johnson lair ing kutha lichfield, Inggris, tanggal 8 September 1709. Dheweke seda ing tanggal 13 Desember 1784.[1] Johnson iku penulis saka Inggris kang nduweni kontribusi akeh ing babagan sastra Inggris minangka penyair, panulis esai, moralis, kritikus sastra, panulis biografi, editor, lan leksikograf. Johnson iku wong kang akeh kontribusine ing babagan aksara Inggris. Dheweke uga dadi subjek "karya tunggal seni biografi kang paling misuwur ing sakabehing literatur": Kauripan James Boswell saka Samuel Johnson.

Sasuwene kerja sangang taun, Kamus Johnson ing Basa Inggris dibabarake ing taun 1755. Kamus iki nduweni pengaruh gedhe ing basa Inggris modern lan bisa digambarake minangka "salah siji prestasi tunggal paling gedhe ing beasiswa". Kamus iku ndadekake Johnson dadi misuwur lan sukses. Nganti sarampunge Kamus Basa Inggris Oxford 150 taun sangarepe, Johnson dianggep minangka wong kang gawe kamus unggulan Inggris. Karya-karyane iku kalebu esai, edisi beranotasi kang duweni pengaruh drama William Shakespeare, lan crita Rasselas kang akeh diwaca. Taun 1763, dheweke kekancanan karo James Boswell. Dheweke banjur lunga adoh menyang Skotlandia. Johnson nyritakake critane ing Perjalanan menyang Kepulauan Barat Skotlandia. Ing pungkasaning uripe, dheweke bisa ndadekake kauripane dadi wong kang nduweni kontribusi kang gedhe ing Penyair Inggris Paling Eminent, kumpulan biografi, lan evaluasi penyair-17 lan abad ke-18.[2]

Major works[sunting | sunting sumber]

Essai, Pamflet, periodikal, khotbah[sunting | sunting sumber]

  • 17321733 Birmingham Journal
  • 1747 Plan for a Dictionary of the English Language
  • 17501752 The Rambler
  • 17531754 The Adventurer
  • 1756 Universal Visiter
  • 1756 The Literary Magazine, or Universal Review
  • 17581760 The Idler (17581760)
  • 1770 The False Alarm
  • 1771 Thoughts on the Late Transactions Respecting Falkland's Islands
  • 1774 The Patriot
  • 1775 A Journey to the Western Islands of Scotland lan Taxation No Tyranny
  • 1781 The Beauties of Johnson

Geguritan[sunting | sunting sumber]

  • 1728 Messiah, a translation into Latin of Alexander Pope's Messiah
  • 1738 London
  • 1747 Prologue at the Opening of the Theatre in Drury Lane
  • 1749 The Vanity of Human Wishes lan Irene, a Tragedy

Biografi lan kritik[sunting | sunting sumber]

  • 1744 Life of Mr Richard Savage
  • 1745 Miscellaneous Observations on the Tragedy of Macbeth
  • 1756 "Life of Browne" in Thomas Browne's Christian Morals lan Proposals for Printing, by Subscription, the Dramatick Works of William Shakespeare
  • 1765 Preface to the Plays of William Shakespeare lan The Plays of William Shakespeare
  • 17791781 Lives of the Poets

Kamus[sunting | sunting sumber]

  • 1755 Preface to a Dictionary of the English Language lan A Dictionary of the English Language

Novel[sunting | sunting sumber]

  • 1759 The History of Rasselas, Prince of Abissinia

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)www.answer.com Samuel Johnson (kaundhuh tanggal 10 Agustus 2011)
  2. ^ (id)Buku Pintar Tokoh Ternama Edisi Kedua. Delaprasta. ISBN 979-8965-58-2

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Samuel_Johnson&oldid=837294"