Russula emetica

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Russula emetica
Russula emetica in Poland.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Fungi
Dhivisi: Basidiomycota
Klas: Agaricomycetes
Ordho: Russulales
Famili: Russulaceae
Génus: Russula
Spésies: R. emetica
Jeneng binomial
Russula emetica
(Schaeff.) Pers. (1796)
Sinonim
  • Agaricus russula Scop. (1772)
  • Agaricus emeticus Schaeff. (1774)
  • Amanita rubra Lam. (1783)de Lamarck CJ, De Candolle AP (1805). Flore française (ing basa French) 2 (ed. 3). Paris, France: H. Agasse. k. 140. </ref>
  • Agaricus ruber (Lam.) DC. (1805)[1]
  • Agaricus linnaei var. emeticus (Schaeff.) Fr. (1815)[2]
  • Russula rubra (Lam.) Fr. (1838)
  • Melanoleuca russula (Scop.) Murrill (1914)

Emetica Russula, kang asring diarani minangka lelara, emetic russula, utawa mutahaké russula, ya iku jamur basidiomycete, lan jinis-jinis gènus Russula. Nduwé diamèter abang, nglengkung nganti tutup kang rata-rata nganti 8,5 cm (3,3 in), kanthi potongan- potongan kang bisa dikupas nganti tekan tengah. Wiji putih nganti krim pucat, lan jarak cedhak. Bibit putih lancar nganti 10,5 cm (4.1 ing) dawa lan 2,4 cm (0.9 ing) tebal. Sepisanan diterangaké ing taun 1774, jamur kasebut duwé distribusi kang akèh ing Hemisfer Lor, mula tuwuh ing lemah alas kang lembab ing asosiasi mycorrhizal karo konifer, utamané pinus. Tutup lengket R. emetica ambané kisaran saka 2,5-5,5 cm (1.03.3,3), kanthi bentuk nglengkung (ing spèsimen enom) dibalekaké, tengah, lan kadhangkala nganggo umbo cethèk. Iki minangka abang-abang utawa abang lan ijo, nalika diwasa, margin duwé alur radial kang apik 2-7 mm (0,08-0.3) menyang tengah tutup. Cuticle bisa gampang dikupas saka tutup mèh menyang tengah. Daging wutah putih (utawa tinged abang langsung ing kethokan tutup), ukurané 4-9 mm (0.2-0.4), lan nduwéni rasa kang cetha banget lan lemu. Gills dipasang kanthi rapet, putih nganti kaya ès. Lan duwé lampiran ing batang wiwit adnaté menyang adnéx utawa gratis. Dhèwéké campur tangan (ngemot salib-salib ing ruwangan gills) lan sok-sok disemprot cedhak wates tutup. Badan wohé duwé ambu ora enak utawa pedhes.[3]

Zat racun[besut | besut sumber]

Kaya kang dingerteni, panandhang kasebut ora bisa dibebayani, sanajan ora mbebayani kaya kang digambaraké ing pandhuan jamur lawas. Gejala kasebut kalebu ing gastrointestinal alam: mual, diaré, mutahké, lan cramp weteng kang kolik. Gejala kasebut biasané wiwit setengah jam nganti telung jam sawisé ngambelaké jamur,[4] lan biasané sepet kanthi spontan, utawa ora suwé sawisé bahan kang diuji wis diusir saka saluran usus. Agen-agen aktif durung ditetepake nanging dikira dadi sesquiterpenes, sing wis diisolasi saka genus Lactarius lan saka Rusiaula sardonia. Sesquiterpenoid sing wis dingerteni saka R. emetica kalebu senyawa lactarorufin A, furandiol, methoxyfuranal alkohol, lan senyawa sing ora jenenge unik kanggo spesies iki. [5]

Distribusi[besut | besut sumber]

Kaya kabèh spèsies Russula, R. emetica kalebu mycorrhizal, lan mbentuk sesrawungan kang migunani kanthi oyot wit lan tanduran herbaceous tartamtu. Tanduran kang disenengi ya iku konifer, utamané pinus. [6] Woh thukul kanthi nyebar, disebar, utawa klompok ing lumut sphagnum ing cedhak payon, lan ana ing alas konifer lan campuran. Jamur uga ngasilaké woh-wohan ing humus utawa kayu knag rusak banget.[7] Jamur kasebut dikenal saka Afrika Lor, Asia lan Èropa lan bisa umum banget. [8]Ana sawetara rangu-rangu babagan kisaran ing Amèrika Lor, amarga sawetara panaliten nuduhaké R. silvicola kang gegandhengan; wiwitané jeneng "Russula emetica" asring ditrapaké kanggo Rusia putih kang nganggo warna abang. Ing Australia saiki diarani R. persanguinea sing padha.[9]

Spèsies liya kang mirip[besut | besut sumber]

Russula emetica minangka salah sawijiné 100 spèsies Rusia kang ditutup kanthi abang dikenal ing saindenging jagad. Penyakit beechwood kang gegandhengan (R. nobilis) ditemokaké ing beech ing Èropa. Akèh, kaya ta brittlegill getih (R. sanguinaria), mlebu; spèsies iki bisa dibedakaké karo R. emetica kanthi siram abang ing batang kasebut. Ing antarané kang katon apik, ana R. padulosa, kang asring ditemokaké ing Èropa lan Amérika Lor. R. aurea nduwé batang kuning, gills lan daging ing sangisoré tutup abang.[10] R. rugulosa kang bisa ditonton-umum ing kayu campuran ing sisih wétan lan sisih lor Amérika Serikat - duwé cuticle cap kerut, krim, lan rasa èntheng.[11] Spèsies liyané kang ora ana gunané, R. fragilis, ora duwé gills, lan gagang kasebut biru karo naphthol.[12] Subspèsies Èropa R. emetica kang ora umum dibèdakaké karo batang lan gandum kang luwih dawa.[13] Jamurum Eropa waler, kang ditemokaké ing alas konifer lan moorland, kadhang dianggep minangka subspèsies R. emetica. R. nana diwatesi ing distribusi menyang lapangan gunung tinggi artik lan subarctic, yaiku willow dwarf (Salix herbacea) utawa alpine bearberry (Arctostaphylos alpina) akèh.

Red-capped Russula lookalikes
Tiny Russula paludosa (Appelrussula) at Rozendaal castle park - panoramio.jpg
R. paludosa asring duwé warna tutup kang kurang jelas. R. sanguinaria duwé warna abang ing wité. R. nobilis thukul ing wit kang ana gayutané beech. R. aurea duwé batang kuning, insang, lan daging. R. nana thukul ana ing daratan dhuwur barengan karo alpine bearberry.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. de Lamarck CJ, De Candolle AP (1805). Flore française (ing basa French) 2 (ed. 3). Paris, France: H. Agasse. k. 140. 
  2. Fries EM. (1815). Observationes Mycologicae (ing basa Latin) 1. Copenhagen, Denmark: Gerh. Bonnier. k. 67. 
  3. Ammirati, Joseph F.; Horgen, Paul A. (1985). Poisonous mushrooms of Canada : including other inedible fungi. Markham, Ont.: Fitzhenry & Whiteside in cooperation with Agriculture Canada and the Canadian Govt. Pub. Centre, Supply and Services Canada. ISBN 0-88902-977-6. OCLC 14449521. 
  4. Edwards, J. N.; Henry, J. A. (1989-01-01). "Medical problems of mushroom ingestion". Mycologist (ing basa Inggris) 3 (1): 13–15. ISSN 0269-915X. doi:10.1016/S0269-915X(89)80006-0. 
  5. Kobata, Kenji; Kano, Satoshi; Shibata, Hisao (1995-01-01). "New Lactarane Sesquiterpenoid from the Fungus Russula emetica". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 59 (2): 316–318. ISSN 0916-8451. PMID 27270021. doi:10.1271/bbb.59.316. 
  6. Roberts, Peter, 1950 March 27-. The book of fungi : a life-size guide to six hundred species from around the world. Chicago: The University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-72117-0. OCLC 664519721. 
  7. Ammirati, Joseph F.; Horgen, Paul A. (1985). Poisonous mushrooms of Canada : including other inedible fungi. Markham, Ont.: Fitzhenry & Whiteside in cooperation with Agriculture Canada and the Canadian Govt. Pub. Centre, Supply and Services Canada. ISBN 0-88902-977-6. OCLC 14449521. 
  8. Breitenbach, J.; Kränzlin, F. Fungi of Switzerland : a contribution to the knowledge of the fungal flora of Switzerland (ed. 1st ed. translated from German, 2nd rev. ed). Lucerne, Switzerland: Verlag Mykologia. ISBN 3-85604-205-9. OCLC 12103694. 
  9. Bougher, Neale L. (1998). Fungi of southern Australia. Nedlands, W.A.: University of Western Australia Press. ISBN 1-875560-80-7. OCLC 38931445. 
  10. Nilsson, Sven. (1978). Fungi of Northern Europe. 2. Gill-Fungi. London: Penguin. ISBN 0-14-063006-6. OCLC 25386586. 
  11. Kibby, Geoffrey. (1993). Illustrated guide to mushrooms and other fungi of North America (ed. 1st ed). Stamford, CT: Longmeadow. ISBN 0-681-45384-2. OCLC 29772585. 
  12. Zeitlmays, Linus. (1968). Wild Mushrooms. London: Muller. ISBN 0-584-10324-7. OCLC 500108582. 
  13. Breitenbach, J.; Kränzlin, F. Fungi of Switzerland : a contribution to the knowledge of the fungal flora of Switzerland (ed. 1st ed. translated from German, 2nd rev. ed). Lucerne, Switzerland: Verlag Mykologia. ISBN 3-85604-205-9. OCLC 12103694.