Roket Qassam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sisa rokèt Qassam ingkang sampun njeblug ing Israèl lan dipuntémbakaken saking Lurung Gaza

Roket Qassam (utawi Kassam) inggih punika rokèt rakitan kaisi bahan peledak ingkang dipundamèl déning kelompok Hamas ing Palestina. Nami "Qassam" dipunpendhet saking tokoh Islam Palestina ing wiwit abad ke-20 Syekh Izzuddin al-Qassam. Qassam punika roket artileri ingkang botèn gadhah sistem pemandu, lan kawiwitan dipunginaakèn ing Oktober 2001 kaliyan pemukiman Yahudi ing Jalur Gaza (Gush Katif).

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut Hamas, roket Qassam kawiwitan lan ngèrèmbag déning Nidal Fat'hi Rabah Farahat, lan dipunproduksi manawi perintah Adnan al-Ghoul, ingkang dipunjuluki "Bapak al-Qassam" lan dipunbunuh tentara Israèl ing wulan Oktober 2004. Versi wiwit saking Qassam kawiwitan ing ditembakkan ing wulan Oktober 2001. Ing wanci punika, roket Qassam gadhah jangkauan ingkang amat cendhèk ngantos namung saged dipuntembakaken ing wewengkon Gaza, kathah ingkang ngenai blok pemukiman Yahudi. Roket Qassam-2, ingkang gadhah jangkauan 10–12 km,[1] kawiwitan lan dipuntembakaken ing wewengkon Israèl ing 10 Fèbruari 2002. Kota Israèl kawiwitan ingkang kena tembakan Qassam inggih punika Sderot, ing 5 Maret 2002. Serangan Qassam wiwit mundhak kanthi drastis ngantos April 2006.[2] Mitur Kutementerian Luar Negeri Israèl, langkung saking 2000 roket Qassam sampun dipuntembakaken ing Israèl, lan nyebapaken 13 tiyang tewas.[3] hingga Juli 2007. Kota Israèl ingkang asring dipunserang roket Qassam inggih punika Sderot lan Ashkelon, ing Israèl Selatan. ing kutha-kutha punika Militer Israèl (IDF) telah memasang sistem peringatan awal, untuk mengurangi bahaya yang ditimbulkan déning roket punika. IDF percaya keakuratan lan jangkauan roket punika badhé ningkataken saking wekdal ing wekdal.[4] Jumlah kurban terbesar saking suatu serangan Qassam kadadosan ing 11 September 2007, saat sebuah roket Qassam ndarat ing markas tentara Israèl, nglukai sawatawis 63 tiyang [5]

Keefektifan[besut | besut sumber]

amargi boten wonten akurasi saking roket punika, berbagai pihak nganggep roket punika kanthi taktis boten efektif.[1] Ing wiwit penggunaanipun ing taun 2001, ribuan Qassam sampun dipuntembakaken lan kurban tewas namung 13 tiyang (per Juli 2007). Kementrian Pertahanan Israèl nganggap Qassam "lebih sebagai ancaman psikologis daripada ancaman fisik." [6] sak punika dipunsebabaken kathah roket punika dipuntembakaken ing populasi sipil, lan berdampak kanthi psikologis, mliginipun kanggé anak-anak ing Sderot. BBC nyebut roket Qassam "menakutkan ananging boten efektif", lan sanjang kekuatan roket punika asring dipunlangkungaken déning kalih belah pihak demi alasannya masing-masing. Hamas bade mamerkan kekuatan militeripun, lan Israèl ngginakaken Qassam dados alasan kanggé serangan-serangan mereka ing Gaza lan penangkapan anggota Hamas.[1]

Spesifikasi[besut | besut sumber]

Beberapa roket Qassam, setelah meledak
Qassam 1 Qassam 2 Qassam 3
Panjang (cm) 79 180 200+
Diameter (cm) 6 15 17
Berat (kg) 5.5 32 90
Bahan peledak (kg) 0.5 5-7 10
Jangkauan (km) 3 10 10

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]