Rokèt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Rokèt Soyuz
Diluncuraké Apollo 15 Saturn V rocket: T - 30 s through T + 40 s

Rokèt ya iku wahana njaba angkasa, utawa pluru kendhali, utawa kendharaan mabur kang nganggo dorongan karo réaksi rokèt marang metuné kanthi cepet bahan fluida saka mesin rokèt.[1] Aksi saka ruwang bakar lan nozle pangembang, iku nyebabaké gas mili kanthi kacepetan hipersonik saéngga nimbulaké dorongan réaktif kang gedhé kanggo rokèt (padha karo réaksi walesan kang ana ing Hukum Pagerakan Newton ka 3).[1]

Dhéfinisi rokèt biasané ngarah marang ndhas mesin rokèt.[1] Rokèt, kanggo urusan militèr lan rékréasi wiwit ana ing abad kaping-13 masehi.[1] Panggunaan rokèt sacara intènsif kanggo urusan militèr, indhustri lan èlmu pangetauan diwiwiti abad kaping-20, ya iku tèknologi parokètan bisa ngeteraké manungsa menyang Era ruwang angkasa, kalebu uga ngeteraké manungsa kanggo ngidakaké sikil ana ing rembulan.[1] Rokèt bisa uga digunakaké kanggo kembang api, gegaman, kursi panylamet, kendharaan paluncur kanggo satelit gawéan, kendharaan njaba angkasa, lan èksplorasi menyang planèt liyané.[1]

Rokèt kurang èfisièn yèn alon, nanging rokèt bisa mènèhi akselerasi ngédab-édabi lan bisa nganti kacepetan dhuwur kanthi èfisiènsi kang bisa ditampa.[1] Rokèt kimia nyimpen ènèrginé ana wujud kang gampang kanggo diculké lan bisa mbebayani, nanging désain, tès, gawé lan panggunan kang ngati-ati bisa nyilikaké resiko.[1] Ukuran rokèt saka modhèl cilik bisa dituku wujud kembang api, utawa rokèt hobi, nganti tekan kang ukurané gedhé Saturn V kang digunakaké kanggo program Apollo.[1]

Penggunaan kanggo njaba angkasa[sunting | besut sumber]

Kanggo panjlajahan angkasa njaba kang ora ana udara mula rokèt mau kudu nggawa dhéwé bahan bakar lan oksigen kanggo ngasilaké daya surung kang dibutuhaké.[2]

Panggunan kanggo militèr[sunting | besut sumber]

Ana ing istilah militèr, rokèt ngrujuk menyang gegaman panjeblug nganggo panyurung lan ora nganggo alat pangendhali.[2]

Sejarah rokèt[sunting | besut sumber]

taun 1044.

Cathetan sikil[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)[1]
  2. ^ a b (id)nasional.vivanews.com

Pranala njaba:[sunting | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Rokèt ing Wikimedia Commons.

Lembaga pamaréntahan

Situs


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rokèt&oldid=1005796"