Ratna Sarumpaet

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ratna Sarumpaet (lair ing Tarutung, Tapanuli Lor, 16 Juli 1948; umur 71 taun) yaiku salah siji seniman Indonésia kang nlatèni ana ing babagan téater. Dhèwèké ngyasa organisasi sosial sing jenengé ya iku Ratna Sarumpaet Crisis Center kang kawentar kanthi monolog Marsinah Menggugat.

Kulawarga[besut | besut sumber]

Ratna Sarampaet lair ing Tarutung, Tapanuli Lor tanggal 16 sasi Juli taun 1948. Ratna Sarumpaet iku lair ing kalangan kulawarga Kristen kang aktif ing bab pulitik ing Sumatra Lor. Bapakné Ratna Sarumpaet yaiku Saladin Sarumpaet lan ibuné ya iku Julia Hutabarat. Yèn jeneng bojoné Ratna Sarumpaet yaiku Ahmad Fahmy Alhady. Anaké ya iku Mohamad Iqbal, Fathom Saulina, Ibrahim, Atiqah Hasiholan.

Kauripan[besut | besut sumber]

Ratna Saraumpaet tau kuliah ing Fakultas Teknik Arsitektur lan Fakultas Hukum UKI, ananging Ratna Sarumpaet milih nlatèni kesenian kanggo pagaweyan baku. Ratna Sarumpet méhak rakyat cilik, kabèh tema asil karyané mesthi ora adoh saka bab perkara-perkara manungsa, tumindak culika, lan keadilan sing langsung ditujokaké marang pamaréntah. Nalika ngancik 15 taun, Ratna Sarumpet bisa ngasilaké sanga naskah drama sing nggawé dhéwèkké tambah kondhang ing donya téater. Kabéh naskah iku ditulis kanggo mrotès anané tumindak ora adil ing pamaréntah sing nggawé rakyat cilik saya rekasa. Kabéh naskah kuwi mau disutradarai dhéwé karo Ratna Sarumpaet, lan dipéntasaké karo klompok sandhiwara Satu Merah Panggung sing diadêkake taun 1974.

Nalika taun 90-an Ratna Sarumpaet misuwur amarga aktif ing kasus Marsinah lan mbélani Rakyat Aceh sing kejebak perang TNI lan GAM. Kadadéyan iku ndadèkaké Ratna Sarumpaet dadi duwé perkara karo administrasi Orde Baru. Kabèh klompok téateré dijak gabung karo kampanye Partai Persatuan Pembangunan (PPP) nganti dikurung karo kapulisian ing daérah dalan Warung Buncit, Ratna Sarampaet dikurung amarga dhèwèkké karo kanca – kancané ngusung bandosa sing tulisané “DEMOKRASI”. Ratna Sarumpaet sakanca dikurung lan diintrogasi 24 jam karo péhak kapulisian.

September 1997 Kepala Kapulisian RI nutup perkara rajapati Marsinah. Amarga kasus iki ditutup karo péhak kapulisian Ratna Sarumpaet langsung nulis monolog “Marsinah Menggugat” lan didum ing sewelas kutha sing ana ing Jawa lan Sumatra. Monologé iki dianggep provokatif, ing saben kutha sing diparani Ratna Sarumpaet lan saklompok olèh teguran saka péhak pamaréntah. [1]

Ratna Sarumpaèt ngaku dianiaya[besut | besut sumber]

Berita babagan Ratna Sarumpaèt dianiaya iku wiwitanipun saking Swary Utami Déwi ing Facebook. Isi unggahanipun inggih punika gambar pacelathon ing WhatsApp lan foto Ratna Sarumpaèt.[2]

Katrangan kronologi nembé dipunwedharaken déning Ratna Sarumpaèt dhumateng Ketua Umum Partai Gerindra Prabowo Subianto ing Jakarta, dina Selasa 2 Oktober 2018. Ratna butuhaké wektu 10 dina anggénipun medharaken kronologinipun amarga kedhah istirahat.[3]

Miturut Nanik S Déyang bilih Wakil Ketua Tim BPN Prabowo-Sandiaga Uno, Ratna dianiaya kaliyan 3 tiyang ingkang boten dikenal tanggal 21 Sèptèmber ing sekitar Bandara Huséin Sastranegara, Bandung, Jawa Barat. Nalika kedadéan iku, Ratna Sarumpaèt nembé saking konferènsi ing sawijining hotèl. Lajeng piyambakipun nitih taksi tumuju bandara. Taksi ingkang dipuntumpaki Ratna mandeg ing panggonan ingkang tebih saking keraméan. Nalika Ratna mudhun lan mlaku tumuju bandara, Ratna ditarik kaliyan 3 tiyang ing panggonan ingkang peteng lan dihajar kaliyan 3 tiyang kasebut lan dipidhak padharanipun. Sawisé dihajar, Ratna diguwak ing pinggir dalan. Amarga kedadéan iku, Ratna tatu lan suwèk ing sirah. Ratna lajeng dibopong supir taksi lan kaliyan supir taksiné, Ratna dimudhunake ing pinggir dalan ing daerah Cimahi. Ratna lajeng tindak tumuju rumah sakit ing Cimahi. Piyambakipun lajeng nèlpon salah sawijining kancanipun ingkang padamelanipun inggih menika dokter bedah supados saged langsung ditangani.[4]

Banjur berita iku nyebar lan narik kawigatèn sarta rèspon saking para tokoh politikus salah satunggalipun politikus saking Partai Gerindra yaiku Rachèl Maryam. Ing akun twitter, piyambakipun benerake kedadéan penganiayaan ingkang dipunalami déning aktivis uga seniman téater punika. Boten namung Rachèl mawon, Wakil Ketua Umum Partai Gerindra Fadli Zon, uga negesaken ing akun twitter piyambakipun bilih Ratna Sarumpaèt sampun dianiaya kaliyan 2 ngantos 3 tiyang. Fadli uga ngaku sampun kepanggihan kaping pindo kaliyan Ratna sawisé kedadéan.[5]

Pendidikan[besut | besut sumber]

  • SD Medan dan Yogyakarta, 1985
  • SMP Yogyakarta BOPKRI, 1962
  • SMA Jakarta PSKD I

Karir[besut | besut sumber]

  • Ketua DKJ, 2003-2006[6]
  • Editor Film bekerjasama kaliyan MGM, Los Angeles, 1985-1986
  • Panulis naskah lan sutradara, 1977-1987
  • Aktivis HAM
  • Anggota/Pengurus International Women Playwright
  • Anggota Kehormatan PEN International
  • Pendiri Ratna Sarumpaet Crisis Center

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Liputan6.com. "Berita Ratna Sarumpaet Hari Ini - Kabar Terbaru Terkini | Liputan6.com". www.liputan6.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-01-15. 
  2. Matanasi, Petrik (2018-10-03). "Ratna Sarumpaet di antara HAM, Teater, dan Tuduhan Makar". Tirto. 
  3. Chairunnisa, Ninis; Prasongko, Dias (2018-10-05). "Begini Kronologi Kasus Ratna Sarumpaet". Tempo. 
  4. Siddiq, Taufiq; Widiastuti, Rina (2018-10-04). "Pengakuan Lengkap Ratna Sarumpaet, Awalnya Berbohong ke Keluarga". Tempo. 
  5. Christy Rosana, Francisca; Arjanto, Dwi (2018-10-03). "Prabowo Sebut Ratna Sarumpaet Diintimidasi karena Jadi Jurkam". Tempo. 
  6. Nibennia Zega, Angelia (2019-05-07). "Hebohkan Publik dengan Hoaks, Ini Perjalanan Karier Ratna Sarumpaet". IDN Times.